Schab pieczony ze śliwką
Gotowanie ze stylem
Schab pieczony z suszonymi śliwkami
Składniki na 6 porcj:
- 500 g schabu bez kości
- 125 g śliwek suszonych
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- majeranek otarty
- czosnek granulowany bądź świeży
- mielona papryka słodka
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso oprószyć przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem. Następnie wstawić do lodówki na 2 godziny. Marynatę można zrobić także poprzedniego dnia.
- Śliwki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i skropić sokiem z cytryny.
- W schabie naciąć kieszeń (wbijając nuż wzdłuż mięsa i wykonując kilka ruchów kołowych w jednym kierunku). Następnie wypełnić kieszeń śliwkami.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso równomiernie z każdej strony.
- Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika i piec przez około 1 godzinę.