Schab z ananasem i żurawiną
Gotowanie ze stylem
Na pomysł o przyrządzeniu schabu wpadłam już jakiś czas temu. Pamiętam, bo nie miałam wtedy w kuchni tymianku do przystrojenia, więc wykorzystałam świeżą bazylię. Warto podkreślić, że istotną rolę w tej potrawie odgrywa sos żurawinowy, który przyrządza się w bardzo łatwy i szybki sposób z suszonej żurawiny.
Schab pieczony z plastrem ananasa i sosem żurawinowym
Składniki na 3 porcje:
- 3 plastry schabu bez kości
- 3 plastry ananasa świeżego bądź z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- olej roślinny do smażenia
- 1 pełna łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki sosu żurawinowego (przepis poniżej) bądź żurawiny ze słoika
- Sos żurawinowy:
- 20 dag żurawiny suszonej
- 2 łyżki miodu
- 4 goździki
- cynamon mielony
Sposób przygotowania:
- Sos żurawinowy:
- Żurawinę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać ½ szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem.
- Goździki zmielić lub włożyć pomiędzy dwie części folii spożywczej i rozbić trzonkiem noża.
- Następnie dodać miód oraz cynamon i dalej gotować. W czasie gotowania sos podlewać wodą, aż uzyska on gęstą konsystencję rozgotowanych owoców.
- Schab:
- Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie lekko rozbić, wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej.
- Oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz mąką – strzepać jej nadmiar.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiany kolor.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem oraz natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Następnie układać w nim kotlety, na każdym położyć plaster ananasa skropiony obficie sokiem z cytryny.
- Do środka plastrów ananasa włożyć po 1 łyżce sosu żurawinowego.
- Resztę masła roztopić i polać nim potrawę.
- Wstawić do piekarnika na 15-20 minut i piec w temperaturze 200°C, aż ananasy się zarumienią.
- Podawać z zapiekanymi ziemniakami bądź ryżem.