Schab z żurawiną
Gotowanie ze stylem
Przepis na schab pieczony z dodatkiem suszonej żurawiny z sosem chrzanowym. Bardzo dobra propozycja dania, którą możecie wykorzystać na święta. Świeży chrzan łatwo polubić i na stałe wprowadzić do naszej kuchni. Jeśli nie lubicie jednak tego składnika, możecie po prostu upiec schab według przepisu i spożyć go z innymi ulubionymi dodatkami.
Schab z żurawiną w sosie chrzanowym
Składniki :
- 1 kg schabu bez kości
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 gałązka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Schab opłukać, osuszyć; ostrym nożem nakłuć otwory w kilku miejscach, następnie włożyć w nie suszoną żurawinę.
- Resztę żurawiny posiekać na drobno, dodać musztardę francuską, oliwę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, majeranek i wymieszać wszystko razem.
- Schab przyprawić solą i pieprzem, następnie obłożyć panierką z suszonej żurawiny i musztardy francuskiej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 1 szklanką wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
- Sos chrzanowy:
- Na patelni rozgrzać maso, dodać nieco mąki i zrobić zasmażkę (lekko podgrzewać, aby mąka się nie zrumieniła). Powoli dodawać mleko cały czas mieszając. Jak sos zgęstnieje dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem, dodać więcej mleka, aby doprowadzić sos do odpowiedniej konsystencji i wymieszać. Na sam koniec dodać żurawinę.
- Kiedy schab delikatnie przestygnie pokroić go w plastry. Następnie zalać sosem chrzanowym.