Schab z żurawiną

Przepis na schab pieczony z dodatkiem suszonej żurawiny z sosem chrzanowym. Bardzo dobra propozycja dania, którą możecie wykorzystać na święta. Świeży chrzan łatwo polubić i na stałe wprowadzić do naszej kuchni. Jeśli nie lubicie jednak tego składnika, możecie po prostu upiec schab według przepisu i spożyć go z innymi ulubionymi dodatkami.

Schab z żurawiną w sosie chrzanowym

Schab z żurawiną

Składniki :

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 gałązka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Schab opłukać, osuszyć; ostrym nożem nakłuć otwory w kilku miejscach, następnie włożyć w nie suszoną żurawinę.
  2. Resztę żurawiny posiekać na drobno, dodać musztardę francuską, oliwę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, majeranek i wymieszać wszystko razem.
  3. Schab przyprawić solą i pieprzem, następnie obłożyć panierką z suszonej żurawiny i musztardy francuskiej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 1 szklanką wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
    Sos chrzanowy:
  1. Na patelni rozgrzać maso, dodać nieco mąki i zrobić zasmażkę (lekko podgrzewać, aby mąka się nie zrumieniła). Powoli dodawać mleko cały czas mieszając. Jak sos zgęstnieje dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem, dodać więcej mleka, aby doprowadzić sos do odpowiedniej konsystencji i wymieszać. Na sam koniec dodać żurawinę.
  2. Kiedy schab delikatnie przestygnie pokroić go w plastry. Następnie zalać sosem chrzanowym.

Schab z żurawiną

Zobacz także: