Sernik na zimno z jagodami
Gotowanie ze stylem
Sernik jogurtowy na zimno z galaretką z jagód
Składniki :
- Spód:
- 1 paczka pokruszonych na drobno herbatników - 100 g
- 4 łyżki stołowe masła
- 1 łyżka cukru
- Masa serowo – jogurtowa:
- 250 g sera ricotta lub mascarpone
- ½ szklanki cukru pudru
- 4 szklanki jogurtu naturalnego - około 750 ml
- 1 łyżka wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki stołowe żelatyny w proszku do deserów
- Wierzch jagodowy:
- 1 szklanka jagód (200g)
- 4 pełne łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku do deserów
- orzechy posiekane na drobno do dekoracji
- Dodatkowo:
- Tortownica o średnicy 21 cm
Sposób przygotowania:
- Spód: :
- Herbatniki pokruszyć na drobno, dodać masło i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na spód tortownicy
o średnicy do 21 cm i docisnąć.
- Masa serowo - jogurtowa:
- Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzącej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut.
- Do odrębnego naczynia przełożyć ser ricottę, cukier oraz cukier z prawdziwej wanilii i ucierać mikserem przez
4 minuty. Stopniowo dodawać jogurt przez cały czas mieszając. Jeśli masa serowa nie będzie wystarczająco słodka, można dodatkowo dosłodzić ją cukrem. - Dodać przestudzoną, płynną żelatynę i starannie wymieszać. Przelać do tortownicy na pokruszone herbatniki, po czym wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 4 godziny.
- Wierzch jagodowy:
- 2 łyżeczki żelatyny zalać ⅓ szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Jagody umyć pod bieżącą wodą a następnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce wypuszczą sok. Dodać cukier i rozpuszczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać a następnie odstawić do przestygnięcia.
- Kiedy sernik delikatnie zastygnie, nanieść na niego galaretkę z jagód po czym wstawić do lodówki na całą noc.