Sernik na zimno z jagodami

Sernik jogurtowy na zimno z galaretką z jagód

Sernik na zimno z jagodami

Składniki :

    Spód:
  • 1 paczka pokruszonych na drobno herbatników - 100 g
  • 4 łyżki stołowe masła
  • 1 łyżka cukru
    Masa serowo – jogurtowa:
  • 250 g sera ricotta lub mascarpone
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 szklanki jogurtu naturalnego - około 750 ml
  • 1 łyżka wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki stołowe żelatyny w proszku do deserów



    Wierzch jagodowy:
  • 1 szklanka jagód (200g)
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku do deserów
  • orzechy posiekane na drobno do dekoracji
    Dodatkowo:
  • Tortownica o średnicy 21 cm

Sposób przygotowania:

    Spód: :
  1. Herbatniki pokruszyć na drobno, dodać masło i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na spód tortownicy
    o średnicy do 21 cm i docisnąć.
    Masa serowo - jogurtowa:
  1. Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzącej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  2. Do odrębnego naczynia przełożyć ser ricottę, cukier oraz cukier z prawdziwej wanilii i ucierać mikserem przez
    4 minuty. Stopniowo dodawać jogurt przez cały czas mieszając. Jeśli masa serowa nie będzie wystarczająco słodka, można dodatkowo dosłodzić ją cukrem.
  3. Dodać przestudzoną, płynną żelatynę i starannie wymieszać. Przelać do tortownicy na pokruszone herbatniki, po czym wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 4 godziny.
    Wierzch jagodowy:
  1. 2 łyżeczki żelatyny zalać ⅓ szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  2. Jagody umyć pod bieżącą wodą a następnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce wypuszczą sok. Dodać cukier i rozpuszczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać a następnie odstawić do przestygnięcia.
  3. Kiedy sernik delikatnie zastygnie, nanieść na niego galaretkę z jagód po czym wstawić do lodówki na całą noc.

Sernik na zimno z jagodamiSernik na zimno z jagodamiSernik na zimno z jagodami

Zobacz także: