Sernik na zimno z wiśniami
Gotowanie ze stylem
Sernik na zimno z wiśniami z dodatkiem jogurtu i serka mascarpone na kruchym migdałowym spodzie. Lekki i kremowy, bardzo dobrze się kroi. Do sernika można użyć owoce różnego typu, nie tylko wiśnie, dobrze jest wówczas odpowiednio dobrać kolor galaretki do koloru owoców. Deser bardzo dobry i nie tylko na upalne dni. Polecam!
Sernik na zimno z wiśniami na migdałowym spodzie
Składniki :
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 250 dag serka mascarpone
- 200 g śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g białej czekolady
- 16 g cukru wanilinowego
- 200 g wiśni w syropie, mrożonych bądź z kompotu
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- Spód:
- 200 g herbatników
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 70 g masła
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno za pomocą miksera bądź tłuczka, domieszać zmielone bądź bardzo drobno posiekane migdały.
- Masło rozpuścić w rondlu, dodać do herbatników, dokładnie wymieszać, następnie całą masę wyłożyć na spód tortownicy i docisnąć.
- Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia.
- Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone, roztopioną czekoladą , cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietanę ubić na sztywno, następnie połączyć z masą jogurtową (nie mieszać mikserem zbyt długo, tylko do połączenia się składników).
- Żelatynę rozpuścić podgrzewając, połączyć z kremem (wylać go na wcześniej przygotowany spód z herbatników), wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
- Na masie serowej ułożyć obok siebie wiśnie odsączone z zalewy, następnie zalać je zimną galaretką (nie musi być stężała).
- Sernik wstawić do lodówki, po kilku godzinach kiedy galaretka stężeje wyjąć i pokroić.