Sernik najlepszy

Puszysty i aksamitny sernik przyrządzany z trzech gatunków sera: ricotty, mascarpone oraz twarogu. Jest wilgotny w środku, ma delikatną konsystencję i bardzo ładnie wyrasta. Wszystkie składniki ciasta świetnie się ze sobą komponują, wisienkę na torcie są dodane do ciasta owoce, w moim przypadku były to brzoskwinie, w sezonie letnim polecam np. świeże maliny. Pamiętajcie, aby do polewy z białej czekolady nie dodawać zbyt dużo mleka, gdyż konsystencja może okazać się zbyt płynna. Przepis uzyskałam od kuzynki Basi, którą serdecznie pozdrawiam. Smacznego!

Puszysty sernik z ricottą i brzoskwiniami

Sernik najlepszy

Składniki :

    Spód:
  • 300 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła extra
    Masa serowa:
  • 500 g sera risotta
  • 500 g sera mascarpone
  • 500 g sera twarogowego
  • 7 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 30 g cukru wanilinowego
    Polewa:
  • 200 g białej czekolady
  • 8 łyżek stołowych mleka
  • 50 g płatków migdałowych
    Dodatkowo:
  • 4 brzoskwinie świeże lub z w zalecie z puszki pokrojone na cienkie plastry o grubości 5 mm
  • Forma o wymiarach: 25 x 30 cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

    Spód:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Ciasteczka owsiane przełożyć do wysokiego naczynia, zmielić tłuczkiem, blenderem lub maszyną wielofunkcyjną. Dodać rozpuszczone w rondlu masło. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i rozprowadzić równomiernie łyżką po całej jej powierzchni.
    Masa serowa:
  1. Do dużego naczynia przełożyć wszystkie sery (najlepiej wcześniej odlać z nich wodę, jeśli się zebrała po otwarciu opakowania).
  2. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy, po czym wymieszać całość za pomocą miksera. Powoli stopniowo dodawać do masy serowej po całym jajku cały czas miksując masę. Dodać budynie, delikatnie zmiksować, następnie wymieszać masę łyżką stołową.
  3. Masę serową przełożyć na przygotowany wcześniej spód, wygładzić równomiernie łyżką. Na wierzchu na całej powierzchni masy serowej ułożyć brzoskwinie, delikatnie je powciskać, wygładzić masę łyżką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 – 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik można pozostawić na 20 minut w otwartym piekarniku, następnie należy go wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
    Polewa:
  1. Do rondla przełożyć połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Dodawać stopniowo po 1 łyżce mleka przez cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita i płynna.
  2. Na przestudzone ciasto przelać rozpuszczoną czekoladę, rozprowadzić równomiernie łyżką, następnie ułożyć płatki migdałowe.

Sernik najlepszySernik najlepszySernik najlepszy

Zobacz także: