Sernik z brzoskwiniami

Przepis na pyszny sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką posypany cukrem pudrem. Puszysty i delikatny, po prostu sam rozpływa się w ustach. Wspaniale prezentuje się również na stole. Deser składa się z trzech podstawowych elementów: ciasta kruchego, masy serowej oraz bezy. Według mnie to przepis idealny zarówno na wykwintne przyjęcia jak i na popołudniowe spotkanie przy herbacie ze znajomymi. Polecam!

Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami

Składniki :

    Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
    Ser:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 budyń waniliowy – 40 g
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • puszka brzoskwiń w syropie o łącznej masie wraz z zalewą - 850 g

    Beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Oddzielić ok. 1/4 na kruszonkę. Całe ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
    Ser:
  1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, a następnie pokroić w plastry.
  2. Ser przełożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz budyń i mieszać za pomocą miksera do momentu połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać jajka jedno po drugim stale mieszając na zmniejszonych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.
    Beza:
  1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier przez cały czas mieszając. Dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszać jeszcze przez 2-3 minuty. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Wstawić do lodówki na czas przygotowania sernika.
    Wykończenie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozwałkować 3/4 ciasta, (ja rozgniatam w dłoniach na mniejsze placki i wykładam na dno blachy), resztę ciasta przeznaczonego na kruszonkę nie wyjmować z lodówki.
  2. Na spód ciasta przelać masę serową. Następnie ułożyć obok siebie plastry brzoskwiń na całej powierzchni. Łyżką nanieść bezę. Z lodówki wyjąć ciasto na kruszonkę, po czym zetrzeć je na grubych oczkach tarki jarzynowej równomiernie na całą masę serową.
  3. Sernik wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać można zmniejszyć nieco temperaturę lub nakryć ciasto folią aluminiową.
  4. Po przestudzeniu poprószyć cukrem pudrem.

Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami

Zobacz także: