Sernik z makiem
Gotowanie ze stylem
Prosty, szybki i bardzo efektowny serniko - makowiec. Kruchy spód, masa makowa z dodatkiem żurawiny i miodu, aksamitna masa serowa i pyszna polewa malinowa. Wszystkie warstwy sernika doskonale się ze sobą komponują. To ciasto ma w sobie składniki, które lubimy najbardziej: owoce, ser, miód i mak. Polecam!
Serniko-makowiec z sosem malinowym
Składniki :
- Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa makowa:
- 1/2 kg maku
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki miodu
- 100 g żurawiny suszonej
- 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- olejek migdałowy (9 g)
- 30 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- Masa serowa:
- 1 kg mielonego białego sera
- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 200 ml śmietany 30%
- Dekoracja z malin
- 0,5 kg malin
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, szybko wyrobić ciasto. Owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.
- Masa makowa:
- Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć wodę i zmielić mak dwukrotnie w maszynce od mięsa (najlepiej na sicie o jak najdrobniejszych oczkach).
- Masło utrzeć wraz z cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać mak, wymieszać. Następnie dodać miód, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodać je do masy makowej, zmiksować mikserem na małych obrotach ( białka najlepiej dodawać partiami).
- Na koniec dodać olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Masa serowa:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, następnie dodać ser, całość zmiksować. Dodać płynną śmietanę, po czym ubijać mikserem około 2 minuty.
- Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Wykończenie:
- Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową.
- Masę serową nałożyć na mak.
- Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Dekoracja z malin
- Maliny zmiksować na gładką masę. Następnie wymieszać je z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając.
- Gotową masę makową nałożyć na przestudzone ciasto, odstawić do stężenia.