Sernik z żurawiną i czekoladą
Gotowanie ze stylem
Sernik z suszoną żurawiną i czekoladą z mielonego twarogu, bez spodu. Udekorowany finezyjnymi kształtami z czekolady, wygląda bardzo apetycznie. Można go upiec na dowolnym spodzie np. na kruchych ciasteczkach, cieście biszkoptowym, herbatnikach bądź biszkoptach. Po upieczeniu jest wilgotny i bardzo aksamitny w środku, nie wycieka na zewnątrz. Sernik nie wymaga dużego nakładu pracy, jest klasyczny i prosty do przygotowania. Można go dowolnie modyfikować, np. dodając zamiast żurawiny rodzynki bądź inne bakalie. Sposób przygotowania jest podobny jak w Serniku z białą czekoladą, lecz bez wykorzystania metody pieczenia w łaźni wodnej. Masę serową mieszamy mikserem na wolnych obrotach, jajka dodajemy po jednym nie oddzielając białek od żółtek. Sernik pieczemy dość długo w nagrzanym piekarniku bez termo obiegu.
Sernik z suszoną żurawiną i czekoladą bez spodu
Składniki :
- 1 kg sera mielonego do sernika
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g suszonej żurawiny bądź rodzynek
- 8 łyżek stołowych mleka
- 200 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz.
- 100 g czekolady połamać na mniejsze fragmenty i przełożyć do żaroodpornej miski, dodać 4 łyżki stołowe mleka. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia.
- Ser przełożyć do miski wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz mąką ziemniaczaną, następnie zmiksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po jednym jajku miksując każde około 20 sekund. Dodać śmietanę i dalej mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników masy.
- 1/4 masy serowej przelać do oddzielnego naczynia, dodać rozpuszczoną czekoladę, po czym dokładnie ubić mikserem na średnich obrotach (około 1 minuty). Przelać do przygotowanej wcześniej formy.
- Do pozostałej masy serowej dodać suszoną żurawinę, wymieszać za pomocą łyżki i przelać do formy tworząc drugą warstwę sernika. Nie należy mieszać ze sobą obu mas
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W żaroodpornej misce umieścić kolejne 100 g czekolady, dodać 4 łyżki stołowe mleka. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
- Za pomocą łyżeczki od herbaty na wierzch sernika nakładać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę w kilkunastu miejscach tworząc kółeczka o niewielkiej średnicy na całej powierzchni sernika (ważne by czekolada była na powierzchni sernika i nie zatapiała się w masie). Za pomocą wykałaczki bądź patyczka od szaszłyków nakreślać delikatnie ósemki, łącząc ze sobą kolejne czekoladowe kółeczka i tym samym tworząc finezyjne kształty.
- Sernik wstawić do piekarnika bez włączonego termoobiegu, wierzch nakryć folią albuminową, aby sernik się za bardzo nie spiekł, po czym piec 40 przez minut. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze przez 30-40 minut.
- Po upieczeniu sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 5 minut. Następnie delikatnie uchylić drzwiczki, odczekać kolejne 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie przestudzić.
- Z tortownicy zdjąć obręcz, wstawić sernik do lodówki kilka godzin, a najlepiej na całą noc.