Sernik ze śliwkami kalifornijskimi
Gotowanie ze stylem
Polecam przepis na sernik, który zawiera w sobie trzy ważne składniki – mianowicie ser, śliwki i czekoladę. Przepis jest prosty i szybki do wykonania. Spód sernika to nic innego jak pokruszone ciasteczka owsiane połączone z masłem. Masa serowa składa się z trzech różnych gatunków sera: mascarpone, ricotty oraz sera twarogowego. Wierzchnia warstwa sernika to ubita śmietana kremówka połączona z czekoladą i suszonymi śliwkami.
Sernik z suszonymi śliwkami i warstwą czekoladową
Składniki :
- Spód:
- 250 g ciasteczek owsianych
- 80 g masła extra
- Masa serowa:
- 500 g sera mascarpone
- 500 g sera risotta
- 500 g sera twarogowego
- 8 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka cukru pudru
- 30 g cukru wanilinowego
- warstwa czekoladowa
- 200 g czekolady deserowej
- 250 g śmietany kremówki
- 2 garście śliwek suszonych kalifornijskich bez pestek
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Spód:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Ciasteczka zmielić za pomocą tłuczka bądź blendera na drobno. Masło przełożyć do rondla, rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i równomiernie rozprowadzić.
- Masa serowa:
- W dużym naczyniu umieścić wszystkie sery (odsączone z wody).
- Dodać cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksować. Do masy serowej stopniowo dodawać po całym jajku stale miksując masę za pomocą miksera. Dodać budyń, miksować około 2-3 minut, następnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Masę serową przełożyć na przygotowany wcześniej spód, wygładzić równomiernie łyżką.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 – 55 minut. Po upieczeniu sernik można pozostawić na 20 minut w otwartym piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
- Masa czekoladowa:
- Czekoladę połamać na drobne fragmenty, przełożyć ją do miski żaroodpornej, miskę ustawić nad rondlem z wrząca wodą, mieszać czekoladę aż do jej całkowitego rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem na puszystą, sztywną pianę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, miksować aż do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie do masy czekoladowej dodać suszone śliwki, wymieszać całość za pomocą łyżki. Przygotowaną masę wraz ze śliwkami suszonymi przełożyć na upieczony i przestudzony sernik, rozsmarować równomiernie na całej powierzchni.