Śledzie po kaszubsku
Gotowanie ze stylem
Wigilijne menu pomimo braku mięsa może być bardzo urozmaicone. Na stole pojawiają się zwykle dania z grzybów, kapusty i ryb. Śledzie po kaszubsku to przykład potrawy rybnej serwowanej na zimno z dodatkiem pomidorowej marynaty, suszonych przypraw i rodzynek. Najlepiej smakują na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.
Śledzie po kaszubsku w pomidorowej marynacie z rodzynkami
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 kg filetów śledziowych – np. matiasów
- 2 liście laurowe
- 2-3 suszone owoce ziela angielskiego
- 1-2 łyżki stołowe octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz mielony do smaku
- garść rodzynek sułtańskich
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju + 1 łyżka stołowa oleju
Sposób przygotowania:
- Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 4 godziny, po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w półtalar ki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić.
- Koncentrat pomidorowy przełożyć do szklanki, dopełnić wodą do całej objętości i dokładnie wymieszać. W misce przygotować marynatę: dodać ocet winny, majeranek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, rodzynki oraz rozcieńczony koncentrat z wodą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym wlać na patelnię do cebuli. Całość gotować około 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać do śledzi i dokładnie wymieszać.