Śledzie po kaszubsku

Wigilijne menu pomimo braku mięsa może być bardzo urozmaicone. Na stole pojawiają się zwykle dania z grzybów, kapusty i ryb. Śledzie po kaszubsku to przykład potrawy rybnej serwowanej na zimno z dodatkiem pomidorowej marynaty, suszonych przypraw i rodzynek. Najlepiej smakują na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.

Śledzie po kaszubsku w pomidorowej marynacie z rodzynkami

Śledzie po kaszubsku

Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg filetów śledziowych – np. matiasów
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 suszone owoce ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki stołowe octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz mielony do smaku
  • garść rodzynek sułtańskich
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju + 1 łyżka stołowa oleju

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 4 godziny, po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokroić w półtalar ki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić.
  3. Koncentrat pomidorowy przełożyć do szklanki, dopełnić wodą do całej objętości i dokładnie wymieszać. W misce przygotować marynatę: dodać ocet winny, majeranek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, rodzynki oraz rozcieńczony koncentrat z wodą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym wlać na patelnię do cebuli. Całość gotować około 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać do śledzi i dokładnie wymieszać.

Śledzie po kaszubsku Śledzie po kaszubsku

Zobacz także: