Śledzie w sosie koperkowym
Gotowanie ze stylem
Śledzie w sosie koperkowym z dodatkiem musztardy, octu winnego i ogórków konserwowych. W sam raz na smaczną zakąskę bądź śniadanie. Dobrze jest przyrządzić dzień wcześniej aby śledzie przeszły aromatem przypraw. Sos śmietanowo – majonezowy jest dość ciężki, ale za to bardzo smaczny. Aby zatem obniżyć jego wartość kaloryczną można dodać mniejszą ilość majonezu, natomiast zamiast śmietany użyć gęstego jogurtu.
Śledzie w sosie koperkowym z ogórkami konserwowymi
Składniki na 3-4 porcje:
- 5-6 filetów śledziowych
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 2 - 3 ogórki konserwowe
- 1/2 szklanki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Filety moczyć w zimnej wodzie 4-5 godzin. Następnie osuszyć, pokroić na paski i przełożyć do miski.
- Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, posiekać na drobno.
- Ogórki konserwowe obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
- Sos:
- Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, octem, posiekanym koperkiem i ogórkami, doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
- Wykończenie:
- Śledzie polać sosem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki przykryte szczelnie folią aluminiową na 1-2 godziny.