Śledzie w sosie koperkowym

Śledzie w sosie koperkowym z dodatkiem musztardy, octu winnego i ogórków konserwowych. W sam raz na smaczną zakąskę bądź śniadanie. Dobrze jest przyrządzić dzień wcześniej aby śledzie przeszły aromatem przypraw. Sos śmietanowo – majonezowy jest dość ciężki, ale za to bardzo smaczny. Aby zatem obniżyć jego wartość kaloryczną można dodać mniejszą ilość majonezu, natomiast zamiast śmietany użyć gęstego jogurtu.

Śledzie w sosie koperkowym z ogórkami konserwowymi

Śledzie w sosie koperkowym

Składniki na 3-4 porcje:

  • 5-6 filetów śledziowych
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 2 - 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filety moczyć w zimnej wodzie 4-5 godzin. Następnie osuszyć, pokroić na paski i przełożyć do miski.
  2. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, posiekać na drobno.
  3. Ogórki konserwowe obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
    Sos:
  1. Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, octem, posiekanym koperkiem i ogórkami, doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
    Wykończenie:
  1. Śledzie polać sosem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki przykryte szczelnie folią aluminiową na 1-2 godziny.

Śledzie w sosie koperkowym

Zobacz także: