Śledzie w sosie musztardowym
Gotowanie ze stylem
Nigdy wcześniej nie robiłam a nawet nie jadłam śledzi w sosie musztardowym. Muszę jednak przyznać, że przepis spełnił moje oczekiwania, śledzie były smaczne i aromatyczne. Nie jest to jednak propozycja dania dietetycznego, bo w skład sosu wchodzą takie składniki jak majonez, śmietana 18% itd., ale jeśli chcecie od czasu do czasu spróbować czegoś bardziej treściwego to zachęcam. Być może święta to dobry czas na to, aby zrobić sobie mały wyjątek.
Śledzie w sosie musztardowym
Składniki na 4-5 porcji:
- 8 filetów śledziowych
- 1 cebula
- 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej - Dion
- 1 łyżka stołowa musztardy sarepskiej (łagodnej lub ostrej)
- 1 łyżka stołowa majonezu
- 100 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka curry
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny na 2 godziny. Po tym czasie wymienić wodę i moczyć jeszcze przez godzinę.
- Cebulę posiekać na drobno.
- Filety śledziowe pokroić w 2-3 cm kawałki, przełożyć je do miski lub ułożyć na półmisku.
- W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą śmietanę, musztardę francuską i sarepską, pokrojoną cebulę oraz majonez i curry.
- Powstałym sosem zalać śledzie, wstawić do lodówki na kilka godzin, aby przeszły smakiem.
- Spożywać z pieczywem.