Smażone serki Camembert z sosem żurawinowym
Gotowanie ze stylem
Smażone serki Camembert z sosem żurawinowym
Składniki na 2 porcje:
- Sos żurawinowy:
- 100 g żurawiny suszonej
- 1½ szklanki wody
- 4 goździki
- Serki Camembert:
- 2 serki pleśniowe Camembert
- 1 jajko
- 30 g sezamu
- 30 g bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Sos żurawinowy:
- Goździki włożyć między dwie części folii spożywczej a następnie potłuc trzonkiem noża na proszek.
- Żurawinę przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać goździki, gotować aż napęcznieje, odstawić do przestygnięcia, po czym zblenderować na gładką masę.
- Serki Camembert:
- Jajko wybić do naczynia i roztrzepać widelcem.
- Serki obtaczać w jajku i sezamie bądź bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, po czym smażyć serki z obu stron na małym płomieniu około 5-6 minut.