Sos żurawinowy
Gotowanie ze stylem
Sos z suszoną żurawiną i goździkami
Składniki na 2 porcje:
- 20 dag żurawiny suszonej
- 2 łyżki miodu
- 4 goździki
- 1½ szklanki wody
- cynamon mielony
Sposób przygotowania:
- Żurawinę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i gotować pod przykryciem.
- Goździki zmielić lub rozkruszyć na drobno (najlepiej włożyć je pomiędzy dwie części folii spożywczej i potłuc trzonkiem noża) a następnie dodać do żurawiny.
- Dodać miód oraz cynamon, wymieszać i dalej gotować. Podlewać wodą od czasu do czasu mieszając aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji rozgotowanych owoców.
- Jeśli sos jest za kwaśny można dodać do niego nieco więcej miodu.
- Sos żurawinowy to wspaniały dodatek do dań rybnych bądź mięsnych.