Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to włoskie danie pochodzące z Bolonii, które podbiło niemalże cały świat. Mnie osobiście kojarzy się ze słoneczną Italią i skąpanymi w słońcu pomidorami. Spaghetti to długi makaron, który można łączyć z różnymi sosami, najbardziej popularnym oprócz carbonara jest sos bolognese. Potrawa składająca się wyłącznie z mięsa wołowego bądź wieprzowego z dodatkiem warzyw, głównie pomidorów, przypraw oraz sera.

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g makaronu typu spaghetti
  • 200 g mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • imbir wielkości dużego ząbka czosnku (po obraniu)
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • starty parmezan bądź inny twardy ser np. bursztyn, rubin
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente według receptury podanej na opakowaniu.
  2. Mięso umyć pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć na rumiany kolor. Dodać mięso i smażyć około
    5 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie dodać przyprawy: sól, pieprz oraz bazylię suszoną i wymieszać za pomocą drewnianej łopatki.
  4. Pomidory z puszki zblenderować na krem i przelać do pozostałych składników, dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru i wymieszać. Dodać obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej imbir oraz wlać wino. Mieszać do momentu, aż sos będzie gęsty.
  5. Na talerzu ułożyć makaron, nałożyć porcję przygotowanego sosu, całość posypać startym parmezanem. Potrawę można także udekorować świeżymi liśćmi bazylii.

Spaghetti bologneseSpaghetti bologneseSpaghetti bolognese

Zobacz także: