Spaghetti z zielonym groszkiem i oliwkami
Gotowanie ze stylem
Spaghetti z zielonym groszkiem, czarnymi oliwkami i pomidorami
Składniki na 3 porcje:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu do spaghetti
- 20 dag mięsa wołowego
- 200 g groszku zielonego z puszki
- 50 g oliwek czarnych bez pestek
- 1 cebula średniej wielkości
- 40 g sera twardego np. bursztynu bądź rubinu
- 1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- olej do smażenia
- listki świeżej bazylii do dekoracji
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente, odsączyć i ułożyć na talerzach.
- Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Mięso opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce. Każdą oliwkę pokroić na 4 części.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć aż się zarumienią. Dodać mięso, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i dalej smażyć około 5 minut.
- Dodać pomidory, rozdrobnić je za pomocą łopatki, następnie dodać groszek zielony oraz oliwki, doprawić bazylią oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Całość smażyć od czasu do czasu mieszając, aż do odparowania nadmiaru wody.
- Na makaron nakładać sos spaghetti, poprószyć obficie startym na drobno serem i udekorować listkami świeżej bazylii.