Spaghetti z zielonym groszkiem i oliwkami

Spaghetti z zielonym groszkiem, czarnymi oliwkami i pomidorami

Spaghetti z zielonym groszkiem i oliwkami

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu do spaghetti
  • 20 dag mięsa wołowego
  • 200 g groszku zielonego z puszki
  • 50 g oliwek czarnych bez pestek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 40 g sera twardego np. bursztynu bądź rubinu
  • 1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • olej do smażenia
  • listki świeżej bazylii do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente, odsączyć i ułożyć na talerzach.
  2. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Mięso opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce. Każdą oliwkę pokroić na 4 części.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć aż się zarumienią. Dodać mięso, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i dalej smażyć około 5 minut.
  4. Dodać pomidory, rozdrobnić je za pomocą łopatki, następnie dodać groszek zielony oraz oliwki, doprawić bazylią oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
  5. Całość smażyć od czasu do czasu mieszając, aż do odparowania nadmiaru wody.
  6. Na makaron nakładać sos spaghetti, poprószyć obficie startym na drobno serem i udekorować listkami świeżej bazylii.

Spaghetti z zielonym groszkiem i oliwkamiSpaghetti z zielonym groszkiem i oliwkami

Zobacz także: