Spirale ze szparagami w cieście francuskim
Gotowanie ze stylem
Zielone szparagi to warzywa, które mogą być stosowane zarówno do codziennych posiłków jak i na specjalne okazje. Można je spożywać na kilka sposobów: smażone, pieczone, zapiekane, panierowane jak i gotowane. Najważniejsze jest, aby szparagi gotować w wodzie jak najkrócej, wówczas pozostają one kruche i delikatne. Spirale ze szparagami w cieście francuskim to danie bardzo smaczne, szybkie i proste do wykonania. Szparagi bez względu na to jak są przyrządzane zawsze wyglądają na stole bardzo wykwintnie.
Szparagi zapiekane z szynką w w cieście francuskim
Składniki na 25 porcji:
- 400 g ciasta francuskiego
- 500 g szparagów
- 25 plastrów szynki
- 100 g twardego sera typu parmezan pokrojonego na plastry równej wielkości
Sposób przygotowania:
- Pęczek szparagów zawiązać za pomocą sznurka, po czym odciąć grubsze końce. Pozostałe zielone łodyżki umyć pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić szparagi na osolony wrzątek (główki szparagów muszą wystawać ponad poziom wody) i gotować około 2-3 minuty. Ugotowane szparagi przełożyć na chwilę do miski z wodą i lodem, by pozostały chrupiące.
- Ciasto francuskie pokroić na 25 pasków o szerokości około 1,5 cm.
- Plaster sera ułożyć na szynce i owinąć wokół szparaga. Następnie całość owinąć pojedynczym paskiem ciasta francuskiego. Czynność powtarzać podczas przygotowywania kolejnych szparagów.
- Piekarnik nagrzać do 150°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią szparagi i piec przez 12 minut, najlepiej
z włączoną funkcją termoobiegu.