Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, przypomina smaki z dzieciństwa. Potrawy, które kojarzą mi się najbardziej z tą surówką to kluski śląskie i kotlet dewolaj. Surówka z czerwonej kapusty najlepiej smakuje w połączeniu z marchwią, cebulą i majonezem. Warzywa zastosowane do surówki nie tracą swojej wartości odżywczej ponieważ są przygotowywane na surowo.

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i marchwii

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki na 5 porcji:

  • ¼ główki dużej kapusty czerwonej bądź ½ małej
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cebula
  • 1 pełna łyżka stołowa majonezu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyścić, pozbyć się wierzchnich liści, wyciąć środkowy trzon, po czym poszatkować najlepiej za pomocą maszynki
    z wkładką do warzyw. Marchew obrać a następnie przepuścić przez maszynkę z drobną końcówką do warzyw lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  2. Cebulę oczyścić z łusek, po czym odkroić ¼ jej części i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Powinniśmy uzyskać około ½ małej łyżeczki miąższu cebuli.
  3. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem do smaku. Dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać.
  4. Surówka stanowi doskonały dodatek do potraw mięsnych, wegetariańskich a także jarskich.

Surówka z czerwonej kapusty

Zobacz także: