Surówka z sałatą lodową, papryką i oliwkami
Gotowanie ze stylem
Pyszna surówka na bazie sałaty lodowej, czerwonej papryki, kukurydzy i czarnych oliwek, polana aromatycznym sosem winegret. Zawsze przyrządzam ją jako dodatek do pieczonego łososia bądź dań mięsnych. Szybka i smaczna, naprawdę pyszna. Polecam!
Surówka z sałatą lodową, papryką , oliwkami i sosem winegrette
Składniki na 3-4 porcje:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 30 g oliwek czarnych bez pestek
- 200 g kukurydzy
- 1/2 małej cebuli
- 1 papryka czerwona
- Sos vinegrete:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 krople octu jabłkowego bądź winnego
- 1 łyżka stołowa wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pierz
Sposób przygotowania:
Sos vinegrete:
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą w jednym naczyniu.
- Każdą oliwkę pokroić na 4 części. Sałatę opłukać pod bieżącą wodą i porwać na drobne fragmenty. Z papryki wykroić gniazdo nasienne, a następnie pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno.
- Wszystkie warzywa przełożyć do jednego naczynia, zalać sosem i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych bądź przekąsek takich jak kanapki i tosty.