Surówka z sałatą lodową, papryką i oliwkami

Pyszna surówka na bazie sałaty lodowej, czerwonej papryki, kukurydzy i czarnych oliwek, polana aromatycznym sosem winegret. Zawsze przyrządzam ją jako dodatek do pieczonego łososia bądź dań mięsnych. Szybka i smaczna, naprawdę pyszna. Polecam!

Surówka z sałatą lodową, papryką , oliwkami i sosem winegrette

Surówka z sałatą lodową, papryką i oliwkami

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 30 g oliwek czarnych bez pestek
  • 200 g kukurydzy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 papryka czerwona
    Sos vinegrete:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 krople octu jabłkowego bądź winnego
  • 1 łyżka stołowa wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pierz

Sposób przygotowania:

    Sos vinegrete:
  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą w jednym naczyniu.
  1. Każdą oliwkę pokroić na 4 części. Sałatę opłukać pod bieżącą wodą i porwać na drobne fragmenty. Z papryki wykroić gniazdo nasienne, a następnie pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno.
  2. Wszystkie warzywa przełożyć do jednego naczynia, zalać sosem i dokładnie wymieszać.
  3. Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych bądź przekąsek takich jak kanapki i tosty.

Surówka z sałatą lodową, papryką i oliwkami

Zobacz także: