Szarlotka na szybko
Gotowanie ze stylem
Po raz pierwszy z przepisem na szarlotkę, który prezentuję dziś na blogu spotkałam się w pracy. Jeśli trafią się wam niespodziewani goście lub nie chcecie zbyt wiele brudzić w kuchni wypróbujcie ten przepis. Ciasto na szarlotkę to połączenie suchych składników takich jak mąka, cukier, kasza manna i proszek do pieczenia bez dodatku jajek. Suche składniki miesza się warstwowo z jabłkami. Na sam koniec dodaje się starte na tarce i schłodzone masło, które podczas pieczenia wraz z sokiem z jabłek wnika w ciasto nadając mu pyszny smak. Na wierzchu ciasta powstaje słodka, zrumieniona skórka.
Szarlotka błyskawiczna
Składniki :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek typu champion
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 150 g zimnego masła
- Dodatkowo:
- tortownica o średnicy 26 cm
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
- Mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia dokładnie e sobą wymieszać, następnie podzielić na 3 części.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wsypać pierwszą część suchych składników, wyłożyć na nie połowę jabłek, posypać 1/2 łyżeczki cynamonu. Na warstwę jabłek równomiernie rozprowadzić drugą część suchych składników, następnie wyłożyć resztę jabłek i posypać pozostałą częścią składników suchych.
- Masło ścierać na dużych oczkach tarki jarzynowej, równomiernie rozprowadzić je na wierzchu ciasta.
- Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut, u mnie bez termoobiegu.