Szarlotka na szybko

Po raz pierwszy z przepisem na szarlotkę, który prezentuję dziś na blogu spotkałam się w pracy. Jeśli trafią się wam niespodziewani goście lub nie chcecie zbyt wiele brudzić w kuchni wypróbujcie ten przepis. Ciasto na szarlotkę to połączenie suchych składników takich jak mąka, cukier, kasza manna i proszek do pieczenia bez dodatku jajek. Suche składniki miesza się warstwowo z jabłkami. Na sam koniec dodaje się starte na tarce i schłodzone masło, które podczas pieczenia wraz z sokiem z jabłek wnika w ciasto nadając mu pyszny smak. Na wierzchu ciasta powstaje słodka, zrumieniona skórka.

Szarlotka błyskawiczna

Szarlotka na szybko

Składniki :

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek typu champion
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 150 g zimnego masła
    Dodatkowo:
  • tortownica o średnicy 26 cm

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
  2. Mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia dokładnie e sobą wymieszać, następnie podzielić na 3 części.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wsypać pierwszą część suchych składników, wyłożyć na nie połowę jabłek, posypać 1/2 łyżeczki cynamonu. Na warstwę jabłek równomiernie rozprowadzić drugą część suchych składników, następnie wyłożyć resztę jabłek i posypać pozostałą częścią składników suchych.
  5. Masło ścierać na dużych oczkach tarki jarzynowej, równomiernie rozprowadzić je na wierzchu ciasta.
  6. Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut, u mnie bez termoobiegu.

Szarlotka na szybko

Zobacz także: