Tarta ze śliwkami
Gotowanie ze stylem
Tarta ze śliwkami to pyszne kruche ciasto z nadzieniem owocowym, polane płynną czekoladą i pokryte masą bezową. Jakiś czas temu piekłam to ciasto i muszę przyznać, że wywarło ono na wszystkich wspaniałe wrażenie. Klasyczna tarta z owocami nabiera zupełnie innego smaku dzięki dodatkowi płynnej czekolady oraz chrupiącej i słodkiej bezy. Tarty deserowe nie wymagają rekomendacji, bo od dawna je znamy i często pieczemy. Najważniejsze, by ciasto do tarty przed upieczeniem schłodzić i ponakłuwać widelcem a bezę odpowiednio długo suszyć.
Tarta ze śliwkami i bezą
Składniki :
- Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3/4 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 250 g świeżych śliwek
- 1 łyżka stołowa cukru
- 50 g czekolady mlecznej bądź gorzkiej
- Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Mąkę i masło posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć do zamrażalnika.
- Przygotować nadzienie: śliwki umyć i pokroić na ćwiartki, oprószyć cukrem, po czym odstawić.
- Formę do pieczenia tarty nasmarować dokładnie masłem. Następnie dokładnie wylepić ją schłodzonym ciastem oraz ponakłuwać widelcem. Warstwa ciasta powinna mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C, do lekkiego zrumienia.
- Czekoladę stopić w małej żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier nie przerywając mieszania. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez chwilę, aż do wymieszania się składników. Podpieczone ciasto wyjąć
z piekarnika, wyłożyć na nie śliwki, polać rozpuszczoną czekoladą, całość pokryć ubitą pianą. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C i piec około 2,5 godziny, aż beza będzie krucha.