Tiropity

Dziś na blogu Tiropity z fetą, parmezanem, koperkiem i miętą. Greckie ciasteczka z aromatycznym farszem i delikatnym ciastem jogurtowym. Nazwa tiropity oznacza dosłownie „placki z serem”, które można także przyrządzić z kupnego ciasta filo. Idealne na śniadanie, mogą także służyć jako przekąska.

Tiropity z fetą, koperkiem i miętą

Tiropity

Składniki na 27 sztuk:

    Farsz:
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 200 g sera typu greckiego – feta
  • 1/4 szklanki startego na drobno parmezanu
  • 1 pełna łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka stołowa posiekanych na drobno świeżych liści mięty
  • pieprz
    Ciasto:
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko roztrzepane widelcem
  • 1/2 łyżeczki soli
    Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

    Farsz:
  1. W misce wymieszać ser fetę, starty parmezan, jajka, koperek i miętę. Doprawić pieprzem do smaku, odstawić.
    Ciasto:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3-4 mm.
    Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-9 cm. Resztki ciasta rozwałkować i wycinać z nich kolejne krążki, aż do wyczerpania zapasów.
  3. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę farszu, brzegi ciasta skleić i zagnieść widelcem.
  4. Tiropity ułożyć na dużej blaszce, następnie nasmarować każdy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  5. Wstawiać do piekarnika i piec około 20 minut partiami, aż tiropity się zarumienią.

Tiropity

Zobacz także: