Tort bezowy z wiśniami

Przepis na prosty tort bezowy przełożony kremem śmietanowo - czekoladowym i udekorowany wiśniami. Dla udoskonalenia przepisu pomiędzy krążki bezowe na krem czekoladowy można nałożyć konfiturę wiśniową. Bezę można upiec poprzedniego dnia wówczas samo wykończenie deseru nie zajmuje zbyt wiele czasu. Tort bezowy to doskonały pomysł na urodziny, imieniny oraz inne spotkania okolicznościowe.

Tort bezowy z kremem czekoladowym i wiśniami

Tort bezowy z wiśniami

Składniki :

    Krem:
  • 250 g sera mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 opakowanie czekolady mlecznej
  • 1 pełna łyżeczka kakao
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru
    Beza:
  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu zwykłego


    Dekoracja:
  • kilka sztuk wiśni mrożonych bez pestek bądź świeżych
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

    Krem:
  1. Czekoladę umieścić w żaroodpornym naczyniu, ustawić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
  2. Do miseczki przełożyć ser mascarpone, płynną śmietanę kremówkę oraz cukier puder i wymieszać. Następnie wymieszać całość za pomocą miksera, aż do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Krem podzielić na 2 części przekładając do oddzielnych naczyń. Do jednego z nich dodać rozpuszczoną czekoladę oraz wsypać kakao, po czym dokładnie wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera. Krem śmietanowy oraz czekoladowy wstawić do lodówki na czas przygotowywania bezy.
    Beza:
  1. Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Powoli i stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru stale mieszając. Cukier powinien być dodawany w jednakowych ilościach i odstępach czasowych, ponieważ w przeciwnym razie beza może się nie udać. Po ostatniej dodanej porcji cukru mieszać jeszcze przez
    3 minuty. Kiedy piana będzie już sztywna i gęsta dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijać jeszcze przez chwilę.
  2. Piekarnik nagrzać do 120°C. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Masę bezową nakładać na okręgi powoli za pomocą łyżki.
  3. Krążki bezowe wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 120°C bez włączonej funkcji termoobiegu. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezy jeszcze przez 3 godziny.
  4. Po upieczeniu pozostawić bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na minimum godzinę. Następnie wyjąć z piekarnika
    i delikatnie oderwać od papieru. Do tortownicy bądź formy przełożyć spodni krążek bezy, następnie nałożyć czekoladowy krem, przykryć drugim krążkiem i nanieść krem śmietanowy.
  5. Bezę udekorować wiśniami wymieszanymi z cukrem.

Tort bezowy z wiśniamiTort bezowy z wiśniamiTort bezowy z wiśniami

Zobacz także: