Tort dyniowy

Tort dyniowy z orzechami, imbirem i kremem z mascarpone czyli szybki sposób na smaczny i ciekawy deser. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować aromatycznego ciasta dyniowego połączonego z aksamitnym kremem to zachęcam. Do ciasta możemy wykorzystać surową lub też mrożoną dynię. Krem natomiast warto wzbogacić odrobiną likieru kokosowego bądź orzechowego, który nada mu wyraźniejszego aromatu.

Aromatyczny tort dyniowy z imbirem, orzechami i kremem z mascarpone

Tort dyniowy

Składniki :

    Ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 szklanka startej na tarce bądź zmiksowanej dyni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 30 g posiekanych na drobno orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka stołowa startej na tarce skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka startego na drobno świeżego imbiru

    Krem:
  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki stołowe likieru kokosowego
    Do dekoracji:
  • całe orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

    Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
  1. Jajka wraz z cukrem miksować za pomocą miksera dosłownie przez chwilę, około 1 minuty tylko do połączenia się składników. Następnie powoli stopniowo przez cały czas mieszając na zmniejszonych obrotach dolewać stałym strumieniem olej.
  2. Do masy jajecznej dodać zmiksowaną bądź startą dynię, imbir oraz skórkę z pomarańczy, po czym dokładnie wymieszać.
  3. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, przyprawę korzenną oraz cynamon.
  4. Do mokrej masy dodać suchą powoli mieszając całość za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka ciasta po wyjęciu z niego będzie suchy.
    Krem
  1. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody.
  2. Do naczynia wlać płynną śmietanę, dodać serek mascarpone, cukier puder oraz likier. Następnie całość ubić mikserem na sztywną masę. Wstawić do lodówki.
    Wykończenie tortu:
  1. Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż w dwóch miejscach, tak by powstały 3 jednakowe krążki. Na paterze ułożyć spodnią część ciasta, następnie nałożyć 1/4 kremu, przykryć drugim krążkiem, po czym czynność powtórzyć. Pozostałą ilość kremu równomiernie nanieść na boki i wierzch tortu. Udekorować orzechami włoskimi.

Tort dyniowy Tort dyniowy Tort dyniowy

Zobacz także: