Tort dyniowy
Gotowanie ze stylem
Tort dyniowy z orzechami, imbirem i kremem z mascarpone czyli szybki sposób na smaczny i ciekawy deser. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować aromatycznego ciasta dyniowego połączonego z aksamitnym kremem to zachęcam. Do ciasta możemy wykorzystać surową lub też mrożoną dynię. Krem natomiast warto wzbogacić odrobiną likieru kokosowego bądź orzechowego, który nada mu wyraźniejszego aromatu.
Aromatyczny tort dyniowy z imbirem, orzechami i kremem z mascarpone
Składniki :
- Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 1 szklanka startej na tarce bądź zmiksowanej dyni
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 30 g posiekanych na drobno orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżka stołowa startej na tarce skórki pomarańczy
- 1 łyżeczka startego na drobno świeżego imbiru
- Krem:
- 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżki stołowe likieru kokosowego
- Do dekoracji:
- całe orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jajka wraz z cukrem miksować za pomocą miksera dosłownie przez chwilę, około 1 minuty tylko do połączenia się składników. Następnie powoli stopniowo przez cały czas mieszając na zmniejszonych obrotach dolewać stałym strumieniem olej.
- Do masy jajecznej dodać zmiksowaną bądź startą dynię, imbir oraz skórkę z pomarańczy, po czym dokładnie wymieszać.
- W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, przyprawę korzenną oraz cynamon.
- Do mokrej masy dodać suchą powoli mieszając całość za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka ciasta po wyjęciu z niego będzie suchy.
- Krem
- Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody.
- Do naczynia wlać płynną śmietanę, dodać serek mascarpone, cukier puder oraz likier. Następnie całość ubić mikserem na sztywną masę. Wstawić do lodówki.
- Wykończenie tortu:
- Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż w dwóch miejscach, tak by powstały 3 jednakowe krążki. Na paterze ułożyć spodnią część ciasta, następnie nałożyć 1/4 kremu, przykryć drugim krążkiem, po czym czynność powtórzyć. Pozostałą ilość kremu równomiernie nanieść na boki i wierzch tortu. Udekorować orzechami włoskimi.