Włoskie trufle czekoladowe

Włoskie trufle czekoladowe z migdałami

Włoskie trufle czekoladowe

Składniki na 20 trufli:

  • 200 g półsłodkiej czekolady
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty. Przełożyć do żaroodpornej miski i ustawić nad rondlem
    z gotującą się wodą, dodać likier amaretto i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.
  2. Dodać masło i mieszać aż do momentu gdy się stopi. Następnie wsypać cukier puder i posiekane na drobno migdały, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na 20 minut. Z masy uformować 20 kulek.
  3. Na talerzyk wsypać kakao, na drugi cukier puder i obtaczać część trufli w czekoladzie a część w cukrze pudrze. Można też zastosować sproszkowany cynamon oraz startą na drobno czekoladę.
  4. Trufle wstawić do lodówki na około 20 minut.

Włoskie trufle czekoladoweWłoskie trufle czekoladowe

Zobacz także: