Włoskie trufle czekoladowe
Gotowanie ze stylem
Włoskie trufle czekoladowe z migdałami
Składniki na 20 trufli:
- 200 g półsłodkiej czekolady
- 2 łyżki likieru amaretto
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty. Przełożyć do żaroodpornej miski i ustawić nad rondlem z gotującą się wodą, dodać likier amaretto i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.
- Dodać masło i mieszać aż do momentu gdy się stopi. Następnie wsypać cukier puder i posiekane na drobno migdały, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na 20 minut. Z masy uformować 20 kulek.
- Na talerzyk wsypać kakao, na drugi cukier puder i obtaczać część trufli w czekoladzie a część w cukrze pudrze. Można też zastosować sproszkowany cynamon oraz startą na drobno czekoladę.
- Trufle wstawić do lodówki na około 20 minut.