Zabajone czekoladowe
Gotowanie ze stylem
Zabajone z czekoladą na ciepło
Składniki na 2 porcje:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g półsłodkiej czekolady
- 125 ml wina marsala (lub innego słodkiego wina)
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Żółtka przełożyć do żaroodpornej miski, dodać cukier a następnie ubijać mikserem, aż powstanie puszysta i jasna masa.
- Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i domieszać ją do jajek. Następnie połączyć z winem marsala.
- Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą i ubijać mikserem na najniższych obrotach.
- Delikatnie podgrzewać cały czas ubijając rózgą aż krem zgęstnieje (może to trwać nawet 15 - 20 minut), nie należy jednak gotować zbyt długo, aby nie powstała zbita i twarda masa.
- Krem zabajone przelać do pucharków, posypać kakao i natychmiast podawać na ciepło najlepiej z dodatkiem ciasteczek zbożowych.