Zupa cebulowa
Gotowanie ze stylem
Pyszna zupa cebulowa podawana z grzankami i serem. Słodka i aromatyczna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Potrawa kuchni francuskiej przyrządzana na bazie bulionu warzywnego oraz podsmażanej cebuli z dodatkiem grzanek i sera. Receptura jest bardzo prosta i nie wymaga dużego nakładu pracy. Choć podczas obierania cebuli nie było łatwo, to smak zupy zdecydowanie wynagrodził mi wylane łzy. Polecam!
Zupa cebulowa z grzankami i serem
Składniki na 4 porcje:
- Bulion warzywny:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/2 selera korzeniowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 owoce ziela angielskiego
- sól i pieprz
- Dodatkowo:
- 1 kg cebul
- 2 łyżki stołowe masła
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- 100 g startego sera (bursztyn, rubin bądź ementaler)
- 1 bagietka
- 1 ząbek startego czosnku
- masło do posmarowania bagietki
Sposób przygotowania:
- Bulion warzywny:
- Obraną marchew, pietruszkę, seler oraz czosnek wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać por, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Gotować 20-25 minut pod przykryciem.
- Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, po czym smażyć na średnim ogniu około 15 minut, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Dodać mąkę, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.
- Do rondla wlać 1-1,5 litra bulionu warzywnego i gotować około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. - Pokroić bagietkę, każdą kromkę posmarować z jednej strony masłem oraz natrzeć czosnkiem, przełożyć do formy i zapiec
w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. - Zupę przelać do żaroodpornych naczyń, nałożyć po dwie kromki bagietki i posypać startym serem. Następnie wstawić naczynia do piekarnika i podgrzewać w temperaturze 150 stopni przez 6 minut. Ser powinien być lekko zrumieniony. Podawać na ciepło.