Zupa krem z brokuła

Zupa krem z brokuła podawana z serem ricottą to wspaniała propozycja na lekki i smaczny posiłek. Krem z łatwością można dostosować do własnych upodobań poprzez wymianę składników, pominięcie śmietany lub mięsa oraz podanie dowolnych dodatków. Zupę można przyrządzić z wyprzedzeniem, dzięki czemu mamy możliwość zaoszczędzenia cennego czasu. Krem tuż przed podaniem wystarczy tylko odgrzać i gotowe! Osobiście uwielbiam zupy, uznaję je za dania rozgrzewające i poprawiające nastrój. Kremową zupę z brokuła przyrządzam zwykle bez dodatku mięsa, choć w postaci niewegetariańskiej smakuje równie wyśmienicie. Najlepszymi dodatkami do tej zupy są według mnie ricotta oraz świeżo upieczona focacca.

Zupa krem z brokuła z ricotta

Zupa krem z brokuła

Składniki na 6 porcji :

  • 1 brokuł
  • 6 szklanek wody
  • 1/2 piersi z kurczaka – opcjonalnie
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka korzeniowa
  • 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 100 g sera ricotta
  • sól i pieprz
  • Dodatki do kremu wedle uznania np. grzanki, groszek ptysiowy, świeże pieczywo, focaccia

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł umyć, pokroić na mniejsze różyczki. Seler, pietruszkę oraz marchew obrać ze skórki a następnie pokroić na połówki. Mięso oczyścić i opłukać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na nim obraną marchew, seler oraz pietruszkę.
  3. Do garnka wlać wodę, dodać mięso w całości, podsmażone na patelni warzywa, ząbek czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawić pieprzem oraz 1 łyżeczką soli do smaku, gotować około 25 minut. Następnie dodać pokrojone ziemniaki oraz brokuł i gotować jeszcze przez10-15 minut, aż do miękkości. Zupę lekko ostudzić, wyjąć liście laurowe, zile angielskie oraz czosnek.
  4. Mięso i warzywa (marchew, ziemniaki, brokuł, seler i pietruszkę) przełożyć do oddzielnego naczynia, dodać 2 szklanki wywaru, po czym zmiksować na gładka masę. Jeśli konsystencja kremu będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze nieco wywaru, można również doprawić zupę w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
  5. Krem przelać do bulionówek i poprószyć obficie ricottą. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżym pieczywem lub focaccią.

Zupa krem z brokułaZupa krem z brokuła

Zobacz także: