Zupa krem z brokuła
Gotowanie ze stylem
Zupa krem z brokuła podawana z serem ricottą to wspaniała propozycja na lekki i smaczny posiłek. Krem z łatwością można dostosować do własnych upodobań poprzez wymianę składników, pominięcie śmietany lub mięsa oraz podanie dowolnych dodatków. Zupę można przyrządzić z wyprzedzeniem, dzięki czemu mamy możliwość zaoszczędzenia cennego czasu. Krem tuż przed podaniem wystarczy tylko odgrzać i gotowe! Osobiście uwielbiam zupy, uznaję je za dania rozgrzewające i poprawiające nastrój. Kremową zupę z brokuła przyrządzam zwykle bez dodatku mięsa, choć w postaci niewegetariańskiej smakuje równie wyśmienicie. Najlepszymi dodatkami do tej zupy są według mnie ricotta oraz świeżo upieczona focacca.
Zupa krem z brokuła z ricotta
Składniki na 6 porcji :
- 1 brokuł
- 6 szklanek wody
- 1/2 piersi z kurczaka – opcjonalnie
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka korzeniowa
- 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 100 g sera ricotta
- sól i pieprz
- Dodatki do kremu wedle uznania np. grzanki, groszek ptysiowy, świeże pieczywo, focaccia
Sposób przygotowania:
- Brokuł umyć, pokroić na mniejsze różyczki. Seler, pietruszkę oraz marchew obrać ze skórki a następnie pokroić na połówki. Mięso oczyścić i opłukać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na nim obraną marchew, seler oraz pietruszkę.
- Do garnka wlać wodę, dodać mięso w całości, podsmażone na patelni warzywa, ząbek czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawić pieprzem oraz 1 łyżeczką soli do smaku, gotować około 25 minut. Następnie dodać pokrojone ziemniaki oraz brokuł i gotować jeszcze przez10-15 minut, aż do miękkości. Zupę lekko ostudzić, wyjąć liście laurowe, zile angielskie oraz czosnek.
- Mięso i warzywa (marchew, ziemniaki, brokuł, seler i pietruszkę) przełożyć do oddzielnego naczynia, dodać 2 szklanki wywaru, po czym zmiksować na gładka masę. Jeśli konsystencja kremu będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze nieco wywaru, można również doprawić zupę w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
- Krem przelać do bulionówek i poprószyć obficie ricottą. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżym pieczywem lub focaccią.