Zupa krem z groszkiem zielonym i pomarańczami
Gotowanie ze stylem
Zupa krem z groszkiem zielonym i pomarańczami
Składniki na 3 porcje:
- 1½ - 2 puszki groszku zielonego czyli około 300 - 400 g masy netto po odsączeniu
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę obrać ze skórki i pokroić na 4 części.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, przyprawić solą oraz pieprzem do smaku i smażyć do miękkości .
- Do garnka wlać 1 litr wody, dodać marchew, pietruszkę oraz usmażoną cebulę i gotować przez około 10 minut. Dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
- Następnie dodać odsączony groszek zielony i gotować maksymalnie 10 minut.
- Wywar odsączyć do oddzielnego naczynia i nieco przestudzić. Warzywa przełożyć do miski, dodać mleczko kokosowe i sok pomarańczowy, po czym zmiksować blenderem aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodawać porcjami wywar tak, by zupa miała konsystencję kremu (nie należy dodawać całego wywaru, ponieważ zupa może mieć zbyt płynną konsystencję).
- Gotowy krem ponownie przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.