Zupa krem z pomidorów i papryki

Zupa krem z pomidorów i papryki przypomina mi o nadchodzącej jesieni. Bardzo lubię tę porę roku, jabłka, śliwki i piękne kolorowe liście. W tym czasie warto jest wykorzystywać świeże, dojrzałe i soczyste warzywa sezonowe takie jak pomidory, dynia bądź papryka. Zupa krem z pomidorów i papryki to moja propozycja na zakończenie kalendarzowego lata, aksamitna i smaczna, najlepiej smakuje podawana z grzankami bądź świeżym pieczywem.

Zupa krem z pomidorów i papryki

Zupa krem z pomidorów i papryki

Składniki na 4 porcje:

    Wywar:
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ¼ selera korzeniowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 6 szklanek wody
    Krem:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kg pomidorów
  • sól i pieprz

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać 6 szklanek wody. Dodać obraną marchew, seler i pietruszkę. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
  2. Paprykę przekroić i usunąć z niej gniazdo nasienne, następnie pokroić ją na drobne kawałki.
  3. Na sicie umieścić pokrojoną paprykę oraz całe pomidory, gotować na parze pod przykryciem 10-15 min, aż warzywa będą miękkie. Z pomidorów zdjąć skórkę i przełożyć wraz z papryką do wywaru, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i zmiksować na gładką masę wraz z pozostałymi warzywami.
  4. Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pomidorów i paprykiZupa krem z pomidorów i papryki

Zobacz także: