Zupa krem z pomidorów i papryki
Gotowanie ze stylem
Zupa krem z pomidorów i papryki przypomina mi o nadchodzącej jesieni. Bardzo lubię tę porę roku, jabłka, śliwki i piękne kolorowe liście. W tym czasie warto jest wykorzystywać świeże, dojrzałe i soczyste warzywa sezonowe takie jak pomidory, dynia bądź papryka. Zupa krem z pomidorów i papryki to moja propozycja na zakończenie kalendarzowego lata, aksamitna i smaczna, najlepiej smakuje podawana z grzankami bądź świeżym pieczywem.
Zupa krem z pomidorów i papryki
Składniki na 4 porcje:
- Wywar:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ½ pęczka natki pietruszki
- ¼ selera korzeniowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 6 szklanek wody
- Krem:
- 1 czerwona papryka
- 1 kg pomidorów
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać 6 szklanek wody. Dodać obraną marchew, seler i pietruszkę. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
- Paprykę przekroić i usunąć z niej gniazdo nasienne, następnie pokroić ją na drobne kawałki.
- Na sicie umieścić pokrojoną paprykę oraz całe pomidory, gotować na parze pod przykryciem 10-15 min, aż warzywa będą miękkie. Z pomidorów zdjąć skórkę i przełożyć wraz z papryką do wywaru, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i zmiksować na gładką masę wraz z pozostałymi warzywami.
- Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.