Zupa marchewkowa z imbirem

Niezwykle rozgrzewająca i odpowiednia na zimową porę zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą. Podawana w postaci kremu smakuje rewelacyjnie, a co ciekawe zachwycają się nią także dzieci. Zupę marchewkową można udekorować w różny sposób, u mnie były to jogurt naturalny oraz roszponka. Zachęcam do skosztowania.

Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą

Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki :

  • 5 marchwi
  • 5 g imbiru (lub więcej według smaku)
  • 1 pomarańcza
  • przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól i pieprz do smaku , szczypta słodkiej papryki mielonej, 2 suszone owoce jałowca

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wlać wodę, dodać przyprawy oraz obraną marchew, gotować, aż do miękkości.
  2. Po ugotowaniu wyjąć marchew do innego naczynia, wywar pozostawić.
  3. Marchew zblenderować z niewielką ilością wywaru; następnie stopniowo dolewać wywar tak, aby uzyskać konsystencję kremu.
  4. Dodać obraną pomarańczę, zmiksować na gładką masę.
  5. Obrany imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Najlepiej zacząć od dodania do zupy niewielkich ilości imbiru, ponieważ jego smak jest bardzo intensywny. Następnie w zależności od upodobań smakowych dodawać większą ilość. Całość zblenderować.
  6. Zupę można udekorować w dowolny sposób np. jogurtem naturalnym lub śmietaną i roszponką. Podawać z pieczywem lub groszkiem ptysiowym.

Zupa marchewkowa z imbiremZupa marchewkowa z imbirem

Zobacz także: