Zupa marchewkowa z imbirem
Gotowanie ze stylem
Niezwykle rozgrzewająca i odpowiednia na zimową porę zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą. Podawana w postaci kremu smakuje rewelacyjnie, a co ciekawe zachwycają się nią także dzieci. Zupę marchewkową można udekorować w różny sposób, u mnie były to jogurt naturalny oraz roszponka. Zachęcam do skosztowania.
Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą
Składniki :
- 5 marchwi
- 5 g imbiru (lub więcej według smaku)
- 1 pomarańcza
- przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól i pieprz do smaku , szczypta słodkiej papryki mielonej, 2 suszone owoce jałowca
Sposób przygotowania:
- Do rondla wlać wodę, dodać przyprawy oraz obraną marchew, gotować, aż do miękkości.
- Po ugotowaniu wyjąć marchew do innego naczynia, wywar pozostawić.
- Marchew zblenderować z niewielką ilością wywaru; następnie stopniowo dolewać wywar tak, aby uzyskać konsystencję kremu.
- Dodać obraną pomarańczę, zmiksować na gładką masę.
- Obrany imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Najlepiej zacząć od dodania do zupy niewielkich ilości imbiru, ponieważ jego smak jest bardzo intensywny. Następnie w zależności od upodobań smakowych dodawać większą ilość. Całość zblenderować.
- Zupę można udekorować w dowolny sposób np. jogurtem naturalnym lub śmietaną i roszponką. Podawać z pieczywem lub groszkiem ptysiowym.