Zupa owocowa
Gotowanie ze stylem
Zupa owocowa z makaronem, brzoskwiniami, wiśniami oraz mrożonymi truskawkami. Doskonale gasi pragnienie, jest smaczna, aromatyczna a jednocześnie lubiana przez dzieci. Idealna propozycja na letnie dni. Owoce, które stosujemy do zupy powinny być dojrzałe, lecz niekoniecznie sezonowe, gdyż do jej wyrobu możemy stosować także mrożonki. Ja np. wykorzystałam swoje zapasy truskawek.
Zupa owocowa z wiśniami i brzoskwiniami
Składniki na 6 porcji:
- 250 g makaronu świderki
- 300 g wiśni
- 350 g mrożonych truskawek
- 3 brzoskwinie
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 litra wody
Sposób przygotowania:
- Do zupy wybieramy owoce dojrzałe, bowiem posiadają one najlepszy smak i aromat. Podczas gotowania musimy uważać, by owoce się nie rozgotowały.
- Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na 8 części. Z wiśni pozbywamy się pestek.
- Do garnka przekładamy owoce łącznie z mrożonymi truskawkami, zalewamy wodą , słodzimy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy całość około 10-15 minut. Odstawiamy na minimum 30 minut do połączenia się składników.
- Makaron gotujemy al dente i łączymy z zupą.