Zupa szczawiowa
Gotowanie ze stylem
Zielona, letnia zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. Dobrze znana w tradycji polskiej. Lekko kwaskawa a zarazem delikatna. Podstawowym składnikiem zupy jest szczaw, nadający jej wyraźnego i charakterystycznego smaku. Dodatkiem do zupy mogą być świeże pieczywo, jajka bądź posiekany na drobno szczypiorek.
Szczawiowa
Składniki na 4 porcje:
- 20 dag szczawiu
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1 litr bulionu warzywnego bądź warzywno – mięsnego (może być to np. rosół)
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 120 ml śmietany (ja użyłam 18%, lecz może być także 12%)
- 100 ml mleka (około 1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru
- jajka ugotowane na twardo – opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Obraną marchew oraz pietruszkę przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości.
- Następnie dodać umyty, pozbawiony ogonków i posiekany szczaw oraz obrane i pokrojone na drobno ziemniaki, gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Pod koniec gotowania do szklanki wlać śmietanę oraz nieco gorącego wywaru, wymieszać i dodać do zupy. Wlać mleko
i ponownie wymieszać. Kiedy zupa zacznie wrzeć zestawić z ognia. - Wyjąć marchew oraz pietruszkę, przestudzić a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i ponownie dodać do zupy. Zupę przed podaniem jeszcze raz zagotować.
- Serwować z jajkami ugotowanymi na twardo, chlebem, świeżym szczypiorkiem lub innymi dodatkami.