Zupa szczawiowa

Zielona, letnia zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. Dobrze znana w tradycji polskiej. Lekko kwaskawa a zarazem delikatna. Podstawowym składnikiem zupy jest szczaw, nadający jej wyraźnego i charakterystycznego smaku. Dodatkiem do zupy mogą być świeże pieczywo, jajka bądź posiekany na drobno szczypiorek.

Szczawiowa

Zupa szczawiowa

Składniki na 4 porcje:

  • 20 dag szczawiu
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 litr bulionu warzywnego bądź warzywno – mięsnego (może być to np. rosół)
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 120 ml śmietany (ja użyłam 18%, lecz może być także 12%)
  • 100 ml mleka (około 1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • jajka ugotowane na twardo – opcjonalnie
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obraną marchew oraz pietruszkę przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości.
  2. Następnie dodać umyty, pozbawiony ogonków i posiekany szczaw oraz obrane i pokrojone na drobno ziemniaki, gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  3. Pod koniec gotowania do szklanki wlać śmietanę oraz nieco gorącego wywaru, wymieszać i dodać do zupy. Wlać mleko
    i ponownie wymieszać. Kiedy zupa zacznie wrzeć zestawić z ognia.
  4. Wyjąć marchew oraz pietruszkę, przestudzić a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i ponownie dodać do zupy. Zupę przed podaniem jeszcze raz zagotować.
  5. Serwować z jajkami ugotowanymi na twardo, chlebem, świeżym szczypiorkiem lub innymi dodatkami.

Zupa szczawiowa

Zobacz także: