Zupa z kurek
Gotowanie ze stylem
Kurki to pierwsze letnie grzyby, które mogą wzbogacić nie tylko smak polskich, ale również włoskich dań. Zupa z kurek gotowana na bulionie grzybowym z dodatkiem suszonych pomidorów i selera naciowego to idealna propozycja na typowe rodzinne przyjęcie bądź niecodzienną imprezę. Widzimy tu doskonałe zestawienie smaku leśnych grzybów oraz świeżych warzyw. Dla urozmaicenia i nadania jeszcze wyraźniejszego aromatu możemy zamiast świeżego koperku zastosować koper włoski. Zupę najlepiej serwować z chrupiącym pieczywem oraz świeżą natką pietruszki.
Zupa z kurkami i suszonymi pomidorami

Składniki na 6 porcji:
- 2 marchwie
- 5 dag suszonych pomidorów
- 1 pietruszka
- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 90 ml oliwy
- 300 dag kurek
- 150 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- 1 litr bulionu grzybowego (przepis poniżej)
- Bulion grzybowy:
- 1 litr wody
- 5 suszonych prawdziwków bądź 6 dużych pieczarek
- kilka kurek
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera korzeniowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 owoce ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Bulion grzybowy:
- Grzyby suszone zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy około 30 minut. Jeżeli do zupy stosujemy pieczarki zamiast suszonych grzybów, wówczas zostawiamy tylko same kapelusze (bez ogonów), obieramy i siekamy w paski.
- Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody, wrzucamy opłukaną i obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę korzeniową, seler). Ponad to dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki w całości oraz grzyby i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po ugotowaniu pozostawiamy bulion na 2-3 godziny, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Następnie odsączamy wywar na sicie, pozostawiając tylko klarowny roztwór bez grzybów i warzyw.
- Zupa:
- Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy na drobno.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa (około 7 minut). Dodajemy umyte kurki
i smażymy 2 minuty. - Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory pokrojone na połówki i gotujemy przez 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
- Do szklanki wlewamy nieco gorącego wywaru oraz śmietanę, rozrabiamy, wlewamy do zupy i mieszamy.
- Pod koniec gotowania dodajemy posiekany na drobno koperek.
- Zupę serwujemy ze świeżą posiekaną natką pietruszki oraz pieczywem.