Zupa z kurek

Kurki to pierwsze letnie grzyby, które mogą wzbogacić nie tylko smak polskich, ale również włoskich dań. Zupa z kurek gotowana na bulionie grzybowym z dodatkiem suszonych pomidorów i selera naciowego to idealna propozycja na typowe rodzinne przyjęcie bądź niecodzienną imprezę. Widzimy tu doskonałe zestawienie smaku leśnych grzybów oraz świeżych warzyw. Dla urozmaicenia i nadania jeszcze wyraźniejszego aromatu możemy zamiast świeżego koperku zastosować koper włoski. Zupę najlepiej serwować z chrupiącym pieczywem oraz świeżą natką pietruszki.

Zupa z kurkami i suszonymi pomidorami

Zupa z kurek

Składniki na 6 porcji:

  • 2 marchwie
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 1 pietruszka
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 90 ml oliwy
  • 300 dag kurek
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu grzybowego (przepis poniżej)




    Bulion grzybowy:
  • 1 litr wody
  • 5 suszonych prawdziwków bądź 6 dużych pieczarek
  • kilka kurek
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera korzeniowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 owoce ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

    Bulion grzybowy:
  1. Grzyby suszone zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy około 30 minut. Jeżeli do zupy stosujemy pieczarki zamiast suszonych grzybów, wówczas zostawiamy tylko same kapelusze (bez ogonów), obieramy i siekamy w paski.
  2. Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody, wrzucamy opłukaną i obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę korzeniową, seler). Ponad to dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki w całości oraz grzyby i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po ugotowaniu pozostawiamy bulion na 2-3 godziny, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Następnie odsączamy wywar na sicie, pozostawiając tylko klarowny roztwór bez grzybów i warzyw.
    Zupa:
  1. Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy na drobno.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa (około 7 minut). Dodajemy umyte kurki
    i smażymy 2 minuty.
  3. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory pokrojone na połówki i gotujemy przez 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
  4. Do szklanki wlewamy nieco gorącego wywaru oraz śmietanę, rozrabiamy, wlewamy do zupy i mieszamy.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany na drobno koperek.
  6. Zupę serwujemy ze świeżą posiekaną natką pietruszki oraz pieczywem.

Zupa z kurekZupa z kurek

Zobacz także: