Baklawa
Gotowanie ze stylem
Dziś pokusiłam się o upieczenie baklawy – słodkiego ciasta dobrze znanego w kuchni tureckiej. Klasyczną baklawę przyrządza się z ciasta filo zapiekanego z orzechami (u mnie były to orzechy włoskie, nerkowca, migdały oraz pistacje) i polanego po upieczeniu syropem na bazie wody, soku z cytryny, cukru i miodu. Ciasto piecze się około 40 minut i spożywa po całkowitym przestudzeniu. Polecam!
Baklawa z ciastem filo i pistacjami
Składniki :
- Syrop:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 120 g cukru
- 180 ml wody
- 2 łyżki stołowe miodu
- Pozostałe składniki:
- 1 opakowanie ciasta 300 g ciasta filo, alternatywnie 275 g ciasta francuskiego
- 2 pełne łyżki stołowe płynnego miodu
- 100 g migdałów
- 70 g orzechów nerkowca
- 80 g orzechów włoskich
- 120 g wyłuskanych pistacji (60 do ciasta oraz 60 do dekoracji)
- 60 g masła o zawartości tłuszczu 82%
Sposób przygotowania:
- Syrop:
- Do rondla z wodą wsypać cukier, dodać 2 łyżki stołowe miodu i sok z cytryny. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 2 minuty, aż syrop nieco zgęstnieje, po czym odstawić do całkowitego przestygnięcia.
- Ciasto i orzechy:
- Orzechy włoskie, nerkowca oraz migdały posiekać na drobno. Pistacje posiekać na drobno a następnie podzielić na dwie równe części. Jedną część pistacji dodać do pozostałych orzechów i wymieszać a drugą pozostawić do dekoracji.
- Ciasto filo wyjąć z lodówki. Listki ciasta podzielić na 3 części. Każdą grupę listków dociąć na kształt formy (u mnie 26 x 19cm)
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie nasmarować masłem. Wyłożyć pierwszą część ciasta, nasmarować ją za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Na ciasto wyłożyć posiekane orzechy. Polać jedną łyżką płynnego miodu. Przykryć następną warstwą ciasta i czynność powtórzyć. Ostatni wierzchni płat ciasta ułożyć na warstwę z orzechami, następnie ostrym nożem pokroić ciasto na kwadraty. Wierzch ciasta posmarować masłem i posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do piekarnika i piec 35 – 40 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać je syropem wzdłuż naciętych wcześniej linii. Ciasto podawać po przestudzeniu.