Sałatka z kurkami i kurczakiem
Gotowanie ze stylem
Przepis na sałatkę z kurkami, szpinakiem, karmelizowaną cebulą oraz sosem z awokado. Bardzo wyrafinowana i pyszna sałatka, której smak podkreślają jagody oraz kawałki pieczonego kurczaka. Kurki to grzyby, które mogą wzbogacić smak nie tylko dań orientalnych i wyrafinowanych, ale także i zwyczajnych. Można z nich przyrządzić prosty obiad bądź nieziemską potrawę na szaloną imprezę. Dietetycy wprawdzie nie cenią grzybów ze względu na ich niską zawartość witamin, ale przecież to nie one decydują o smaku. Polecam!
Sałatka ze szpinakiem, kurkami, karmelizowaną cebulą, jagodami i sosem z awokado
Składniki na 4 porcje:
- 2 czerwone cebule
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka pesto pomidorowego
- 125 ml (1/2 szklanki) czerwonego wina
- 25 ml oliwy z oliwek
- 40 ml octu balsamicznego
- 35 dag świeżych bądź mrożonych liści szpinaku
- 50 dag świeżych czarnych jagód
- 300 g piersi z kruczka
- 150 g kurek
- Sos z awokado:
- 1/2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 12 ml oliwy
- sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, nasmarować pesto i oprószyć solą i pieprzem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 150°C. Po przestudzeniu pokroić w kostkę.
- Kurki umyć, osuszyć, a następnie podsmażyć na oliwie.
- Cebulę obrać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć przez 4 minuty. Wlać wino, ocet oraz dodać cukier. Całość gotować około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W momencie gdy cebula będzie już miękka a płyn się zredukuje, zdjąć z ognia.
- Szpinak umyć, odciąć ogonki i osuszyć. Wszystkie składniki sosu zmiksować na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Liście szpinaku wymieszać z sosem i wyłożyć na talerz. Posypać jagodami oraz podsmażonymi kurkami. Dodać karmelizowaną cebulę i ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka.