Gruszki w polewie czekoladowej z migdałami
Gotowanie ze stylem
Gruszki w czekoladzie
Składniki na 4 porcje :
- 4 gruszki
- 50 g płatków migdałowych
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Gruszki obrać ze skórki a następnie wrzucić je do garnka z wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości.
- Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, umieścić w żaroodpornej misce i ustawić nad rondlem z gotującą się wodą. Następnie podgrzewać na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się.
- Gruszki wyjąć z wody, po czym osuszyć je ręcznikiem papierowym. Następnie polać owoce płynną czekoladą
i posypywać płatkami migdałowymi. - Odstawić na 30 minut do zastygnięcia.