Bułeczki hamburgerowe
Gotowanie ze stylem
Doskonały przepis na bułeczki hamburgerowe na drożdżach instant bez przygotowywania rozczynu. Posypane sezamem idealnie nadają się na pyszne kanapki. Mogą być spożywane zarówno na słodko (z twarożkiem i miodem) jak i na ostro np. jako dodatek do hamburgerów. Z ciasta możemy formować nie tylko okrągłe bułeczki na hamburgery, ale także podłużne bułeczki, idealne do hot dogów. Przy okazji kolejnego wpisu pojawi się przepis na bardzo smaczne hamburgery z wołowiną i dodatkami.
Bułeczki do hamburgerów
Składniki na 6 bułeczek:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 30 g masła
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- sezam
Sposób przygotowania:
- Mleko, wodę i masło przełożyć do rondla i zagrzać do temperatury 50°C.
- 1 1/2 szklanki mąki wymieszać w misce wraz z drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepłe mleko, jajko i wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto dodając stopniowo pozostałą część mąki. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia przełożyć je na posypaną mąka stolnicę i zagniatać około 6 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować z nich kulki i przenieść na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na 25–30 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę nasmarować za pomocą pędzelka żółtkiem i posypać obficie sezamem.
- Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut (u mnie góra dół bez termoobiegu), aż do momentu, kiedy bułeczki się zarumienią.