Makaron z brokułami w sosie kremowym camembert
Gotowanie ze stylem
Poprzedniego dnia kupiłam brokuł, lecz nie miałam pomysłu na to, jak go wykorzystać. W mojej lodówce był także ser camembert, więc wpadłam na pomysł połączenia ze sobą tych dwóch składników. No i proszę danie okazało się na prawdę bardzo smaczne. Zastanawiam się także jaki efekt końcowy miałaby ta potrawa, gdyby zamiast camembert użyć innego sera. Może spróbuję ponownie, kiedy będę miała w lodówce brokuł.
Makaron z pomidorami w sosie z serków camembert
Składniki na 3 porcje:
- 200 g makaronu 6 jajecznego
- 2 serki pleśniowe camembert
- 1 główka brokuła
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki mleka
- pieprz do smaku
- natka pietruszki do przystrojenia
- twardy ser (bursztyn, rubin) do posypania - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente. Seler naciowy pokroić w plastry, ser camembert w kostkę.
- Brokuł pociąć na mniejsze różyczki, a następnie gotować we wrzącej wodzie przez około 8 minut, odstawić do przestygnięcia, po czym każdą różyczkę delikatnie pokroić na 4 części.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić seler naciowy, dodać przyprawy i podsmażyć. Następnie dodać ser camembert oraz mleko i mieszać, aż ser się nieco rozpuści. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można wlać jeszcze nieco mleka. Dodać brokuł oraz pomidory i mieszać aż do całkowitego połączenia się składników.
- Makaron wymieszać z gotowym sosem, przystroić posiekaną natką pietruszki i posypać startym na drobno serem.