Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkami
Gotowanie ze stylem
Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkami to bardzo oryginalny pomysł na nową wersję znanego deseru odmienionego dzięki dodatkowi czekolady. Owoce sezonowe takie jak truskawki doskonale komponują się z czekoladą, białym delikatnym serem oraz słodką śmietaną kremówką. Do przygotowywania naleśników najlepiej wykorzystać wysokiej jakości czekoladę, która zawiera od 60 do 70% kakao. Zapewnia to potrawom niepowtarzalny smak.
Naleśniki z czekoladą

Składniki na 8 naleśników:
- Ciasto na naleśniki:
- 0,5 litra mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g czekolady gorzkiej, ja użyłam czekoladę o zawartości 60% masy kakaowej
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g sera twarogowego półtłustego
- 500 g truskawek
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- Dodatkowo:
- 200 g śmietany kremówki – 30%
- 1 pełna łyżka stołowa cukru pudru
- świeże truskawki pokrojone w ćwiartki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Nadzienie:
- Truskawki starannie umyć, usunąć szypułki, a następnie zblenderować na gładką masę.
- Ser twarogowy biały oraz truskawki przełożyć do miski, dodać cukier puder, po czym dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Naleśniki:
- Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do żaroodpornej miski. Następnie umieścić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
- Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko, następnie stopniowo dolewać mleko, cały czas ubijając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec wlać 2 łyżki oleju, roztopioną czekoladę, dodać szczyptę soli i zmiksować na zmniejszonych obrotach miksera.
- Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni cienką warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.
- Usmażony naleśnik przenieść na talerz i trzymać w cieple, wstawiając talerz do rozgrzanego piekarnika podczas smażenia kolejnych porcji.
- Naleśniki układać jeden na drugim, przedzielone pergaminem.
- Wykończenie:
- Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem na sztywno, po czym wstawić do lodówki.
- Na środek naleśnika nałożyć 2-3 łyżki stołowe masy serowo-truskawkowej, następnie złożyć na pół dwa razy tworząc trójkąt.
- Naleśniki przykryć 1 pełną łyżką stołową ubitej śmietany kremówki. Udekorować świeżymi truskawkami.