Kulebiak z łososiem i szpinakiem

Popularny przepis na kulebiak z łososiem i szpinakiem, sprawdzony i bardzo prosty. Na moim stole gości niezwykle często, pojawia się czasem wiosną, ale również na święta np. Wielkanoc lub Wigilię. Łosoś w cieście francuskim sprawdza się idealnie kiedy wpadają do mnie goście. Ma bardzo oryginalny smak, który stanowi połączenie chrupiącego i kruchego ciasta francuskiego z łososiem i pieczarkami.

Kulebiak z łososiem i szpinakiem

Kulebiak z łososiem i szpinakiem

Składniki na 8 porcji:

  • Łosoś świeży – około 300 g
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 6 pieczarek
  • szpinak mrożony rozdrobniony – 200 g
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • starty twardy ser typu pomigano
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • żółtko i mleko do posmarowania ciasta francuskiego przed pieczeniem

Sposób przygotowania:

Przepis na kulebiak może spełniać rolę zarówno ekskluzywnej przystawki, jak i obiadu. Popularne nadzienie kulebiaka składa się z trzech warstw. Pierwsza warstwa to podsmażona na maśle cebula z pieczarkami. Druga to nadzienie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, trzecia zaś to pieczony w piekarniku łosoś. Wszystkie warstwy zawinięte są w ciasto francuskie i upieczone w piekarniku. Kulebiak można jeść na zimno jak i po podgrzaniu.

Łosoś:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  • Łososia opłucz pod bieżącą wodą, dopraw solą i pieprzem oraz skrop wyciśniętym sokiem z cytryny. Wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na około 25 minut. Po wyjęciu przestudź.

Pieczarki smażone na maśle z cebulką:

  • Cebulę obierz ze skórki i pokrój na drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło i smaż pokrojoną cebulę aż do zarumienienia się.
  • Pieczarki obierz a następnie posiekaj na drobne paski, po czym dodaj je do cebuli. Dopraw całość solą i pieprzem oraz mieszaj i smaż do miękkości.

Farsz szpinakowy do ciasta francuskiego:

  • Pomidory suszone pokrój w kostkę.
  • Ząbek czosnku obierz ze skórki i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki jarzynowej.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z pomidorów suszonych i dodaj pokrojone pomidory, mieszaj i smaż około minuty.
  • Dodaj szpinak, starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej ząbek czosnku, trochę oliwy z zalewy z pomidorów. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszaj pod przykryciem.
  • Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki jarzynowej i dodaj do masy szpinakowej w ilości wedle uznania. Mieszaj aż do rozmrożenia się szpinaku oraz uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do przestygnięcia.

Wykończenie kulebiaka:

  • Rozłóż ciasto francuskie i ponacinaj z dwóch stron równomiernie, zostaw nienacięty środek ciasta na wyłożenie farszu.
  • Na samym spodzie ciasta francuskiego wyłóż pierwszy farsz z podsmażoną cebulę z pieczarkami.
  • Następnie połóż na upieczony, przestudzony i rozdrobniony w dłoni łosoś.
  • Na sam koniec rozłóż farsz szpinakowy, możesz w tym miejscu także zetrzeć na tarce i poprószyć po całości ser.
  • Następnie przeplataj na przemian z jednej i z drugiej strony ponacinane ciasto francuskie sklejając je delikatnie ze sobą, tak aby uzyskać warkocz.
  • Roztrzep widelcem żółtko z odrobiną mleka, następnie za pomocą pędzelka rozsmaruj równomiernie po warkoczu.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, może być z termo obiegiem. Piecz kulebiak aż do momentu zarumienienia się skórki, wówczas będzie ona bardziej smaczna i chrupiąca. Pamiętaj, aby kulebiak piec dostatecznie długo, gdyż zbyt krótki czas pieczenia może sprawić, że ciasto francuskie dostatecznie się nie dopiecze.

Kulebiak podawaj na ciepło. Możesz pokroić go w paski o grubości około 1,5 cm.

Kulebiak w cieście francuskim może stanowić smaczną przystawkę, ale jeśli chcesz podać go na obiad, pomyśl o odpowiednich dodatkach. Być może przypadnie Ci do gustu wersja kulebiaka z gotowanym ryżem i marynowaną gruszką. Goście z takiego połączenia będą na pewno bardzo zadowoleni. Kulebiak z łososiem może stanowić formę szybkiego dania, jeśli przygotujesz wcześniej farsz ze szpinakiem oraz cebulę z pieczarkami, możesz je na przykład zamrozić. Następnie wystarczy tylko upiec łososia i zawinąć poszczególne warstwy ciasta francuskie, zapiec i gotowe. Polecam także podawanie łososia z barszczem czerwonym.

Kulebiak z łososiem i szpinakiemKulebiak z łososiem i szpinakiem

Zobacz także: