Sos słodko kwaśny
Gotowanie ze stylem
Przepis na idealny sos słodko kwaśny z dodatkiem ananasa oraz piersi z kurczaka. Zwykle przyrządzam go w wersji na ostro z dodatkiem chili. Ci którzy preferują jednak łagodniejsze sosy mogą ten składnik pominąć. Sos najlepiej smakuje podawany z ryżem. Słodki smak oraz intensywne i żywe zabarwienie nadają potrawie takie składniki jak marchew pokrojona w słupki, papryka czerwona, kukurydza oraz ananas. Danie najlepiej przyrządzić na kilka godzin bądź na dzień przed podaniem, smakuje wówczas wyśmienicie. Polecam!
Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem
Składniki na 4 porcje :
- 1/2 dużej piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 biała cebula średniej wielkości
- 1 marchew
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 1 puszka ananasa plus sok z ananasa
- 2 łyżki stołowe ketchupu
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta chili
- 2 łyżki stołowe masła
- mąka pszenna do oprószenia piersi z kurczaka
- słodka papryka mielona
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki o wymiarach 3 cm x 0,5 cm.
- Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kwadraty, następnie oprószyć solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz mąką. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do rondla.
- Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości.
- Sos: sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną.
- Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać kukurydzę oraz pokrojonego ananasa.
- Rondel ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i chili według uznania, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.
- Serwować z ryżem.