Tort chałwowy z wiśniami
Gotowanie ze stylem
Tort chałwowy to idealne połączenie czekoladowego ciasta, kremu z dodatkiem chałwy i ricotty oraz wiśni. Deser dość innowacyjny natomiast w smaku bardzo zrównoważony: nie jest przesadnie słodki ani tez nadmiernie nasączony. Tort chałwowy możemy przyrządzać zarówno latem jak i zimą z owoców świeżych bądź mrożonych. Do kremu chałowego możemy stosować oprócz wiśni także truskawki, maliny bądź czereśnie.
Tort czekoladowy z nadzieniem chałwowym, wiśniami i orzechami
Składniki :
- Biszkopt kakaowy:
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kakao
- Krem:
- 400 g chałwy waniliowej
- 100 g masła
- 250 g sera ricotta, może być także mascarpone
- 2 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- 1 szklanka wiśni mrożonych bądź świeżych
- 8 łyżek cukru
- 150 g czekolady gorzkiej
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 100 g orzechów laskowych
- Do nasączenia:
- 1 szklanka zaparzonej mocnej esencji herbaty
- ½ szklanki zblenderowanych wiśni
Sposób przygotowania:
- Biszkopt kakaowy:
- Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę.
- Mąkę przesiać do miseczki wraz z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao.
- Suche składniki stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej cały czas mieszając za pomocą łyżki.
- Tortownicę nasmarować masłem oraz posypać mąką. Przelać ciasto biszkoptowe, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.
- Krem:
- Do miseczki przełożyć masło, ricottę, cukier oraz pokruszoną chałwę, po czym ucierać za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do lodówki.
- Wykończenie:
- Szklankę wiśni zasypać 6 łyżkami cukru. Pozostałą ilość zblenderować w oddzielnym naczyniu na gładką masę.
- Orzechy laskowe posiekać niezbyt drobno.
- Przygotowanie masy śmietanowo - czekoladowej: czekoladę umieścić w żaroodpornej misce, ustawić nad rondlem
z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się, następnie przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno
z 2 łyżkami cukru, dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera, po czym wstawić do lodówki. - Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż w dwóch miejscach. Spodnią warstwę nasączać 5 łyżkami zimnej herbaty oraz
4 łyżkami zblenderowanych wiśni, następnie ułożyć ½ szklanki całych wiśni, nałożyć krem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Podobnie uczynić z warstwą środkową. - Wierzchnią warstwę biszkoptu delikatnie ściąć nożem i nasączyć herbatą. Cały biszkopt pokryć masą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami laskowymi.
- Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.