Szarlotka z mąki razowej
Gotowanie ze stylem
Szarlotka razowa
Składniki :
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki graham typ 1850 bądź mąki razowej typ 2000
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki stołowe cukru brązowego
- 3 łyżki stołowe miodu
- 1 jajko
- 150 g masła
- ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- Jabłka:
- 1,5 kg jabłek średniej wielkości
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- ½ szklanki rodzynek
- 3 łyżki płynnego miodu
- kilka kropel soku z cytryny
- Posypka:
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Masło umieścić w małym rondelku o grubym dnie i lekko podgrzać, aż się stopi.
- Mąkę przesiać przez sito a następnie wymieszać w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz cukrem. Dodać roztopione masło, miód i jajko a następnie zagnieść ciasto, po czym wstawić minimum na 30 minut do lodówki.
- Orzechy posiekać bardzo drobno.
- Jabłka:
- Jabłka obrać ze skórki a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać płynny miód, cynamon przyprawę korzenną, kilka kropel soku z cytryny, rodzynki i dokładnie wymieszać.
- Wykończenie:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować, drugą natomiast wstawić ponownie do lodówki.
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć rozwałkowaną część ciasta, posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi, które wgnieść delikatnie w ciasto za pomocą widelca. Spód ciasta piec
w temperaturze 180°C przez około 14 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. - Na upieczone ciasto nałożyć masę jabłkową a na nią kolejną rozwałkowaną warstwę surowego ciasta z lodówki.
- Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
- Kiedy ciasto przestygnie posypać je wcześniej przygotowaną mieszanką cukru pudru i cynamonu.