Aromatyczny sos pieczarkowy
Gotowanie ze stylem
Przepis na jasny sos śmietanowo – pieczarkowy, bez dodatku bulionu. Mówi się, że dobrego kucharza rozpoznaje się po podanym przez niego sosie. Jest on bowiem ukoronowaniem i uzupełnieniem serwowanego dania. Proponowany przeze mnie sos pieczarkowy charakteryzuje się łatwością i szybkością w przygotowaniu, pasuje doskonale do makaronu, mięsa a także potraw jarskich takich jak kluski śląskie czy kopytka. Może być przyrządzany na bazie wywaru bądź bez wywaru z dodatkiem ziół i przypraw.
Aromatyczny sos pieczarkowy
Składniki :
- 10 dużych pieczarek
- 1 cebula średniej wielkości
- 300 ml śmietany 30%
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 pełna łyżka stołowa posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej bądź masło do smażenia cebuli i pieczarek
Sposób przygotowania:
- Cebulę oczyścić a następnie posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na rumiany kolor, następnie dodać pieczarki i dusić aż do wyparowania nadmiaru wody.
- Do rondla wlać śmietanę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą
i pieprzem, po czym podgrzewać na wolnym ogniu aż do zagotowania się sosu od czasu do czasu mieszając. Gotować nie dłużej niż 5 minut. - Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać.