Bezy

Bezy to jeden z najsmaczniejszych deserów jakie znam. Kruche i delikatne, po prostu same rozpływają się w ustach. Najważniejszą rzeczą w przyrządzaniu bez jest proces suszenia oraz unikanie przypieczenia. Kolor bezy powinien być biały bądź lekko kremowy. W przypadku bez miniaturek suszenie trwa oczywiście o wiele krócej niż np. podczas pieczenia tortu bezowego.

Beziki

Bezy

Składniki na 40 bez:

  • 2 białka
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 100°C. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier po 1 łyżce stale mieszając około
    5 minut.
  3. Dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie wyraźnie gęsta.
  4. Pianę przełożyć do szprycy bądź woreczka foliowego z odciętym narożem, po czym formować okrągłe mini bezy na kształt ślimaka.
  5. Wstawić do uchylonego piekarnika i suszyć przez około 55 minut bez termoobiegu.
  6. Po upieczeniu pozostawić bezy na około 20 minut w otwartym piekarniku do całkowitego wysuszenia.

BezyBezyBezyBezy

Zobacz także: