Bezy
Gotowanie ze stylem
Bezy to jeden z najsmaczniejszych deserów jakie znam. Kruche i delikatne, po prostu same rozpływają się w ustach. Najważniejszą rzeczą w przyrządzaniu bez jest proces suszenia oraz unikanie przypieczenia. Kolor bezy powinien być biały bądź lekko kremowy. W przypadku bez miniaturek suszenie trwa oczywiście o wiele krócej niż np. podczas pieczenia tortu bezowego.
Beziki
Składniki na 40 bez:
- 2 białka
- ¼ szklanki cukru
- ½ łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 100°C. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na niezbyt sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier po 1 łyżce stale mieszając około
5 minut. - Dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie wyraźnie gęsta.
- Pianę przełożyć do szprycy bądź woreczka foliowego z odciętym narożem, po czym formować okrągłe mini bezy na kształt ślimaka.
- Wstawić do uchylonego piekarnika i suszyć przez około 55 minut bez termoobiegu.
- Po upieczeniu pozostawić bezy na około 20 minut w otwartym piekarniku do całkowitego wysuszenia.