Ciasteczka owsiane z czekoladą
Gotowanie ze stylem
Co podać przyjaciołom, którzy wpadną na poranną kawę bądź z popołudniową wizytą na herbatę? Czym poczęstować dzieci na deser? Najlepiej zrobić domowe ciasteczka owsiane z czekoladą, są znacznie lepsze niż te kupowane w sklepie. Ciasteczka są bardzo smaczne i aromatyczne, stanowią nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także dla oka. Najlepiej upiec je wieczorem i pozostawić na drugi dzień, aby stały się bardziej chrupiące.
Ciasteczka owsiane z czekoladą i masłem orzechowym
Składniki na 20 porcji:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 100 g masła
- 3 łyżki stołowe masła orzechowego
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ opakowania cukru wanilinowego
- 50 g rodzynek
- 100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
- Mleko, masło, kakao oraz cukier przełożyć do rondla i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Zestawić z ognia, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
- Mąkę wsypać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, rodzynkami oraz cukrem wanilinowym, zalać roztopioną masą kakaową z rondla i dokładnie wymieszać.
- Dużą blachę do pieczenia wysmarować masłem. Z ciasta formować okrągłe kulki, spłaszczać je i układać jedna obok drugiej w niewielkich odstępach.
- Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez 10 minut. Następnie odstawić do przestygnięcia, najlepiej na całą noc.
- Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą, umieścić w niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż się stopi. Ciasteczka posmarować czekoladą obustronnie za pomocą pędzelka, po czym układać na papierze śniadaniowym i odstawić, aż czekolada stężeje. Przechowywać w lodówce.