Ciasto czekoladowe z wiśniami
Gotowanie ze stylem
Lekkie, puszyste i aromatyczne ciasto czekoladowe z wiśniami. Jednocześnie odpowiednio wilgotne, bardzo proste do przyrządzenia, idealne na spotkania przy kawie oraz niedzielne zjazdy rodzinne. Słodkie ciasto czekoladowe bardzo dobrze komponuje się z lekko kwaśnymi wiśniami, dzięki czemu zachowana jest równowaga smaków. Ciasto można wykonywać zarówno w formach okrągłych jak i podłużnych keksowych.
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Składniki :
- 400 g wiśni świeżych bądź mrożonych + 50 ml soku z wiśni
- 150 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady (ja użyłam czekoladę o zawartości 70% masy kakaowej)
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- Świeże wiśnie wydrylować z pestek pozostawiając 50 ml soku. Mrożone natomiast osuszyć również odlewając sok. Białka jaj oddzielić od żółtek.
- Masło umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż się stopi, następnie dodać cukier i wymieszać. Zdjąć
z ognia, dodać czekoladę i rozpuścić. Dodać sok z wiśni oraz żółtka i dokładnie wymieszać. - Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie domieszać ją do masy czekoladowej (ja dodawałam mąkę partiami).
- Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą czekoladową za pomocą łyżki.
- Wiśnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- Ciasto przelać do formy, następnie ułożyć wiśnie wciskając je delikatnie w środek ciasta.
- Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut. Można wykonać próbę wkładając do ciasta drewniany patyczek, jeśli jest suchy, wówczas ciasto jest gotowe.
- Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.