Ciasto czekoladowe z wiśniami

Lekkie, puszyste i aromatyczne ciasto czekoladowe z wiśniami. Jednocześnie odpowiednio wilgotne, bardzo proste do przyrządzenia, idealne na spotkania przy kawie oraz niedzielne zjazdy rodzinne. Słodkie ciasto czekoladowe bardzo dobrze komponuje się z lekko kwaśnymi wiśniami, dzięki czemu zachowana jest równowaga smaków. Ciasto można wykonywać zarówno w formach okrągłych jak i podłużnych keksowych.

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki :

  • 400 g wiśni świeżych bądź mrożonych + 50 ml soku z wiśni
  • 150 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (ja użyłam czekoladę o zawartości 70% masy kakaowej)
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  2. Świeże wiśnie wydrylować z pestek pozostawiając 50 ml soku. Mrożone natomiast osuszyć również odlewając sok. Białka jaj oddzielić od żółtek.
  3. Masło umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż się stopi, następnie dodać cukier i wymieszać. Zdjąć
    z ognia, dodać czekoladę i rozpuścić. Dodać sok z wiśni oraz żółtka i dokładnie wymieszać.
  4. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie domieszać ją do masy czekoladowej (ja dodawałam mąkę partiami).
  5. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą czekoladową za pomocą łyżki.
  6. Wiśnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  7. Ciasto przelać do formy, następnie ułożyć wiśnie wciskając je delikatnie w środek ciasta.
  8. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut. Można wykonać próbę wkładając do ciasta drewniany patyczek, jeśli jest suchy, wówczas ciasto jest gotowe.
  9. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z wiśniamiCiasto czekoladowe z wiśniamiCiasto czekoladowe z wiśniami

Zobacz także: