Naleśniki z kurczakiem
Gotowanie ze stylem
Osobiście bardzo lubię naleśniki pod każdą postacią. Tym razem przedstawiam przepis na klasyczne naleśniki
z piersią kurczaka i ananasem. Danie to można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Wodzę wyobraźni można rozpuścić przygotowując farsz.
Naleśniki z kurczakiem i ananasem
Składniki na 6-8 porcji:
- Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanka mąki pszennej
- 0,5 litra mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju plus odrobina do smażenia
- Farsz:
- 1 cała pierś z kurczaka
- puszka ananasów
- 1 duża papryka czerwona
- 2 łyżki majonezu
- 10 listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Ciasto na naleśniki:
- Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko, dodać szczyptę soli a następnie stopniowo dolewać mleko cały czas intensywnie mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec dodać olej
i dokładnie wymieszać. - Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni cienką warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.
- Farsz:
- Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżąca wodą i poprószyć z każdej strony solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej a następnie smażyć pierś równomiernie z każdej strony. Odstawić do przestygnięcia.
- W maszynce zmielić usmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Paprykę pokroić na cienkie plasterki, ananas
w trójkąty. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku posiekanymi listkami bazylii oraz solą i pieprzem. - Naleśniki podawać wypełnione farszem i złożone na pół, udekorowane bazylią i plastrami ananasa.